Analytik jednoznačně: Čunek, ten jasně vyhraje

12.10.2012 13:31

Senátorovi Jiřímu Čunkovi se podle odborníka jednoznačně podaří obhájit svůj post v horní parlamentní komoře. Ještě před časem se takové suverénní vítězství předpovídalo i Tomiu Okamurovi. Mediální odborník Tomáš Zdechovský na Zlínsku očekává tvrdý souboj. Proč už nepůjde o Okamurovu jízdu?

Analytik jednoznačně: Čunek, ten jasně vyhraje
Foto: Petr Kupka
Popisek: Její kandidaturu podporuje i Tomio Okamura

Ve čtrnáct hodin startují nejen krajské, ale také volby do Senátu, tedy přesněji volby na 27 postů v horní komoře. V řadě regionů se očekává vítězství ČSSD, kterou dlouhodobě favorizovaly volební průzkumy. Server Deník Referendum.cz k tomu ovšem poznamenává, že minimálně ve dvou regionech lze očekávat spíše vítězství kandidátů stojících mimo ČSSD. Server předpovídá jednoznačné vítězství Jiřího Čunka (KDU-ČSL) na Vsetínsku a možná i nezávislého kandidáta Tomia Okamury na Zlínsku.

Čunek pořád táhne

Na Vsetínsku se v letošních volbách o hlas voličů uchází celkem osm kandidátů. Svůj mandát tu obhajuje expředseda lidovců Jiří Čunek. Sociální demokraté do voleb vyslali Jindřicha Šnejdrlu, občanští demokraté Jiřího Částečku. Za KSČM se o hlasy voličů na Vsetínsku uchází Vladimír Místecký a za Národní socialisty Marie Hořčicová. Mediální analytik Tomáš Zdechovský v prohlášení pro server favorizuje dosavadního vsetínského senátora.

„Bývalý předseda lidovců je zdaleka nejsilnějším kandidátem v regionu, navíc se tu stále těší nebývale vysoké oblibě,“ uvedl odborník. Zatímco na jeho roli vicepremiéra ve vládě Mirka Topolánka (ODS) se z celorepublikového hlediska nenahlíží příliš pozitivně, ve Vsetíně má stále značný kredit např. díky tomu, jakým způsobem se snažil řešit problémy s nepřizpůsobivými obyvateli. O jeho popularitě svědčí i fakt, že v roce 2006 obdržel ve druhém kole senátních voleb téměř 72 procent hlasů.

Okamura přepálil start kampaně

Stejně jako u Čunka ve Vsetíně se ještě před nepříliš vzdálenou dobou počítalo s tím, že ve Zlíně zvítězí podnikatel Tomio Okamura. Mediální analytik Zdechovský však krátce před začátkem kampaně počítá s mnohem vyrovnanějším soubojem všech kandidátů. Okamura totiž vyběhl k senátnímu cíli příliš brzy.

„Před půl rokem se zdálo, že tu budou volby jednoznačnou záležitosti Tomia Okamury. V současnosti se ale ukazuje, že svoji kampaň začal příliš brzy, a přestože je pravděpodobné, že postoupí do druhého kola, mandát nemá vůbec jistý,“ uvedl Zdechovský pro Deník Referendum.

A s kým se Tomio Okamura utká? Na Zlínsku mandát senátora obhajuje Jana Juřenčáková z TOP 09. Sociální demokraté tu do voleb nominovali hejtmana Stanislava Mišáka, za komunisty se o hlasy voličů uchází Václav Ransdorf a za ODS František Hubáček. Za lidovce se tu o hlasy voličů bude ucházet Ludvík Hovorka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…