Analytik „sejmul“ vzbouřence z Rozhlasu: ČRo ani ČT vám nepatří! Nelíbí se vám váš šéf? Běžte!

17.12.2021 14:51

Mediální analytik Štěpán Kotrba nechápe pozdvižení, které vyvolalo jmenování Jitky Obzinové šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu. Kotrba vzkazuje zejména nespokojeným redaktorům, že jim ČRo nepatří, nemají právo rozhodovat, kdo bude v jeho vedení, a pokud se jim to nelíbí, mohou odejít. To, že někteří redaktoři zasílají stížnosti i na Evropskou vysílací unii, považuje Kotrba za vrchol udavačství.

Analytik „sejmul“ vzbouřence z Rozhlasu: ČRo ani ČT vám nepatří! Nelíbí se vám váš šéf? Běžte!
Foto: Archiv Š. Kotrby
Popisek: Štěpán Kotrba, politický a mediální analytik

Poté, co byla jmenována Jitka Obzinová novou šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu, ozvaly se stovky novinářů ČRo s výzvou na ředitele Reného Zavorala, aby situaci přehodnotil. Podle těchto redaktorů se Obzinová v minulosti podílela na manipulaci zpravodajství, a proto je ohrožena nezávislost zpravodajství Českého rozhlasu. Proti jmenování Obzinové se vyjádřila i řada politiků.

Pro ty všechny má Štěpán Kotrba jasný vzkaz, že Český rozhlas jim nepatří. „Vážení redaktoři médií veřejné služby a jejich političtí přátelé. Český rozhlas, ani Česká televize vám nepatří. Vy nebudete říkat, kdo bude vaším šéfem, generálním ředitelem, či radním. Pokud se vám nelíbí, kdo tato média řídí, můžete se s tím buď smířit, nebo odejít. Jako z každého zaměstnání,“ píše bez okolků na svém facebooku Kotrba.

„Rozhlas i televize patří nám všem a jejich činnost určuje zákon. Stejně tak určuje volbu ředitele a jmenování jeho nejbližších podřízených. Novinářskou práci v nich reguluje Kodex. Ne vy, ne zahrádkářské novinářské spolky a podpůrná společenství milionářů,“ dodává Kotrba.

V dalším příspěvku se podivuje, že si redaktoři dokonce údajně sepsali seznam se jmény, kterých by se měl Zavoral zbavit. „Je úžasný, že ty lidi si napsali sami seznam, koho má generální ředitel v rámci reorganizace vyhodit,“ nechápe Kotrba.

Nijak překvapující pro něj není ani to, že podporu rebelujícím redaktorům vyjádřila i známá moderátorka České televize Nora Fridrichová. „UKRADENO: Nora Fridrichová: Kavčí Hory jsou s Vinohradskou,“ informuje Kotrba.

Za šokující považuje Kotrba hlavně fakt, že se nespokojení redaktoři Českého rozhlasu dokonce obrátili na Evropskou vysílací unii. „UŽ SE NAŠEL I UDAVAČ. A TO SE JEŠTĚ NIC NESTALO,“ informuje Kotrba s odkazem na příspěvek Martina Řezníčka, který prý považoval za nezbytné informovat EBU o dění v Českém rozhlasu.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…