Analýza MF Dnes: Trump nechce být prezidentem zeměkoule. Prostě se zeptá, jestli stojí za to jaderná válka kvůli kusu Ukrajiny

10.11.2016 6:51

Amerika má nového prezidenta. Donalda Trumpa. O tom, jaký bude, se rozepsal v dnešním vydání MF Dnes Milan Vodička. „Po desítkách let přichází někdo, kdo chce být prezidentem Američanů, a ne celé zeměkoule,“ myslí si a Trumpa nazývá blonďatým Barackem Obamou.

Analýza MF Dnes: Trump nechce být prezidentem zeměkoule. Prostě se zeptá, jestli stojí za to jaderná válka kvůli kusu Ukrajiny
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

„Právě se vytváří nový světový pořádek, protože se mění místo USA v něm. Ať se svět stará sám o sebe, my máme starostí taky dost. Tak nějak to zní,“ poznamenává Vodička. Všímá si také hesla sedmdesátiletého byznysmena, s nímž do politiky přichází. „Amerika především.“

Slíbil tak postavit obrovskou zeď na mexické hranici, vybombardovat Islámskému státu duši z těla či uvedl, že si rozmyslí, zda bude chránit země NATO, které se jen vezou.

„Za studené války byly dvě supervelmoci, pak přišlo pohodlné období ‚konce historie‘, v němž byla Amerika sama ředitelem zeměkoule. Ale irácké fiasko a ekonomická krize v roce 2008 rozdaly karty jinak. Najednou u stolu sedí víc silných hráčů. Hlavně Čína a Rusko. Může se to nelíbit, ale je to realita. Přispěla k ní Amerika tím, že za Bushe mladšího příliš agresivně ‚šířila dobro‘ a za Obamy ‚vedla z pozadí‘. Nejdřív přepjala své síly a potom vytvořila vakuum,“ konstatuje Vodička. 

Následně uvedl, že Trump bude dle jeho názoru připomínat Richarda Nixona. „Racionální, zcela pragmatický Nixon se nezatěžoval uprostřed studené války žádnými ideologickými předsudky a najednou měl na své straně rudou Čínu proti rudé Moskvě. Byznysmen Trump bude v pokušení chladně přehodnotit americké závazky v cizině. Otázka je prostá: chceme riskovat jadernou válku kvůli nějakým ostrovům v Jihočínském moři nebo kusu Ukrajiny?“ táže se Vodička. A dodává, že Trump bude zcela jistě zacházet s Ruskem a Čínou jako s legitimními státy, ne jako s někým, koho má vychovávat. 

„Bude chtít řešit problémy pragmaticky v duchu ‚jestliže máme uzavřít mír s Tálibánem, musíme s ním taky jednat‘. To, že si sedne i s těmi, s nimiž se to tak úplně nedělá, neznamená přiznání slabosti,“ zmínil také Vodička.

A co podle něj udělá jako první? „Zruší nařízení Baracka Obamy a nechá odstranit obrazy prezidentů Cartera a Bushe mladšího. Taky pozve na večeři mexického prezidenta a po kávě mu předloží účet za první část zdi, kterou nechá stavět podél mexické hranice,“ komentuje s žertem Vodička. 

„Po inauguraci 20. ledna přijde prezident, který bude brát vážně slova, která má na kšiltovce: Udělejme Ameriku zase skvělou. Bude nesmírně silný – a současně nesmírně zranitelný, což bylo nyní, kdy Trump dominoval všemu včetně voleb, málo vidět. Bude v rozběhu, protože všichni budou stále zmrazeni jeho nečekaným triumfem. Republikáni, které dobyl, budou na jedné straně rádi, že mají svého prezidenta. Na druhé straně se budou cítit jako okupovaní, protože Trump násilně převzal jejich stranu jako nějakou firmu,“ konstatuje pak již vážně. 

Domnívá se také, že jeho prezidentství bude vysoce hořlavé. Trump bude energickým prezidentem. Je tvrdý, bojovný, výbušný. „Trump je Obama v blonďatém přelivu. Stejně jako před osmi lety do Obamy lidé investovali své přehnané, často naivní naděje. Volba Trumpa je reakcí na zklamání z Obamy,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…