Analýza: Putin a Trump si přeměřují pindíky

24.12.2016 12:57

Bylo by značně nadnesené hovořit o Trumpově zahraničněpolitické a bezpečnostní koncepci, protože nedůtklivé impulzívní uzlíčky nervů žádné dlouhodobější koncepce nemívají. Nicméně hrubé představy příštího amerického prezidenta jsou již vcelku jasné, píše Karel Dolejší na serveru Britské listy.

Analýza: Putin a Trump si přeměřují pindíky
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Podle Dolejšího chce Trump provádět izolacionistickou politiku kombinovanou s posilováním jaderných kapacit. Taková kombinace sice nedává žádný smysl a dokonce je velmi nebezpečná, lidem jako Donald Trump to však nejspíše nikdo na světě nedokáže vysvětlit, tvrdí Dolejší.

Celý text je ZDE

Jaderné zbraně ve srovnání s moderní konvenční výzbrojí vycházejí podle Dolejšího finančně mnohem výhodněji. Technicky tak rychle nezastarávají a také neexistuje důvod, proč by se jejich cena musela každých dvacet let minimálně zpětinásobit, jako je tomu u hlavních kategorií konvenční výzbroje. Pro jakéhokoliv rivala Spojených států je tedy vždy mnohem výhodnější soupeřit v oblasti jaderných zbraní než v kterékoliv jiné. Zde navíc velmi rychle dokáže dosáhnout stropu, za nímž už další předhánění ztrácí smysl.

Pokud Putin s Trumpem vyvolají ohlášené závody v jaderném zbrojení, i pro slabou ruskou ekonomiku bude velmi snadné udržet s USA krok po velmi dlouhou dobu, na rozdíl od jiných oblastí. I kdyby ale neoizolacionistické USA časem získaly určitou převahu v počtech jaderné výzbroje, byla by jim fakticky k ničemu. Jejich bezpečnost totiž podobná převaha nijak neposílí. Jaderná parita s Ruskem je pro ně naprosto vyhovující a postačující, píše Dolejší

Proces jaderného zbrojení jdoucí daleko nad jakékoliv racionální meze však může přimět další důležité hráče, na prvním místě Čínu – která se dlouho držela stranou a budovala své jaderné síly na principu rozumné dostatečnosti – aby změnili přístup. Jiní, například Japonsko, Jižní Korea, Saúdská Arábie, Ukrajina, ale i „reformní“ Írán, se rádi k již rozjeté hře přidají. Mezinárodní režim kontroly šíření jaderných zbraní, budovaný od roku 1945, se pak zhroutí jako domeček z karet. Kdejaký Švejkův okresní hejtman nakonec získá svou vlastní bombu. A nebude se bát ji použít. Vždyť například chemické zbraně už používá syrský režim proti vlastním civilistům rutinně – a svět proti tomu neudělá vůbec nic. Proč by si měl kdokoliv myslet, že se „mezinárodní společenství“ vůbec na něco zmůže, pokud diktátor na neposlušné tentokrát svrhne štěpnou, vodíkovou či neutronovou bombu? Vidíte snad nějaký reálný důvod? ptá se Dolejší.

Podle Dolejšího by Clintonová, pokud by byla zvolena prezidentkou, ve většině oblastí, nepochybně také v jaderném zbrojení, víceméně pokračovala ve stopách Baracka Obamy. „Žádné měření jaderných pindíků, které právě Vova s Donem krátce po slunovratu předvádějí na globálních veřejných pisoárech, by se tedy nekonalo,“ píše Dolejší.

Závěrem uvádí, že Putinova strategie chaosu si po zvolení Donalda Trumpa téměř každým dnem připisuje nová vítězství. „Svět, v němž žijeme, se stává stále nestabilnějším a nebezpečnějším. Pokud vůbec ještě platí nějaká mezinárodní pravidla, usilovně se pracuje na jejich zničení,“ stýská si závěrem Dolejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…