Andor Šándor: Asad není blázen. Je to jako se Saddámovými zbraněmi. Já chci pořádný důkaz! Skripal? To nemá logiku

11.04.2018 14:42

Bezpečnostní analytik Andor Šándor na vlnách Českého rozhlasu promluvil o situaci v Sýrii i o otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. To, co Šándor řekl, by se asi příliš nelíbilo ve Washingtonu ani v Londýně.

Andor Šándor: Asad není blázen. Je to jako se Saddámovými zbraněmi. Já chci pořádný důkaz! Skripal? To nemá logiku
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Generál Andor Šándor v Ostravě

V syrském městě Duma došlo k útoku chemickými zbraněmi. Spojené státy žádají vyšetření tohoto barbarského činu. Pokud by se ukázalo, že za útokem stály jednotky syrského prezidenta Bašára Asada, Trump slibuje potrestání viníků. Šándor pochybuje, že chemické zbraně použil právě Asad. Prý si vůbec nedělá iluze o tom, že by Asad byl nějakým hodným politikem. Tento prezident vždy postupoval brutálně vůči své opozici. Stejně nekompromisní a krvaví jsou však také povstalci šílící proti Asadovi. Asad navíc podle Šándora není hlupák. Prezident Spojených států Donald Trump nedávno oznámil, že se Američané stáhnou ze Sýrie, a to je něco, co by Asad musel uvítat.

Asad je brutální vládce, ale není to blázen, upozorňuje Šándor

„To už jednou zaznělo podobně, že Spojené státy už netrvají na pádu režimu Bašára Asada, a vždycky po těchto prohlášeních následoval chemický útok. Já si nedělám žádné iluze o Bašáru Asadovi, o celém klanu, který se vždycky ke své opozici choval brutálně... Ale že by byl hlupák, který při těchto dvou prohlášeních se musel radovat, protože to je přesně to, co potřebuje, že by si tu vidinu menšího angažmá USA narušil takovýmto útokem, to mi přijde nepravděpodobné. Já si dovolím tvrdit, že pokud k tomu útoku opravdu došlo, což je třeba verifikovat, tak to mohli být rebelové, kteří mohli mít přístup k chemickým zbraním,“ podotkl Andor Šándor.

Na Blízkém východě se teď vede válka především o to, zda muslimský svět povede spíše sunnitská Saúdská Arábie nebo šíitský Írán, který podporuje Bašára Asada. „Myslím, že si Spojené státy měly v roce 2003 velmi dobře uvědomit, co způsobí tím, že odstraní od moci Saddáma Husajna a tím vlastně zásadně posílí šíitské hnutí,“ zdůraznil host. O údajném chemickém útoku se nemusíme dozvědět pravdu, protože víc než o pravdu tu může jít o to zbrzdit nástup Íránu a jeho spojence Ruska na Blízkém východě.

„Já bych byl pro, aby se pravda našla, protože používat chemické zbraně i proti dětem je ohavný čin, ale samozřejmě je otázka, kdo bude potrestán a kdo na tom vydělá,“ konstatoval Šándor. My nevíme, kdo ten chemický útok provedl. Chybí nám důkazy stejně, jako nám chyběly na počátku tisíciletí před útokem na Irák. Tento útok následně destabilizoval celý region.

V této situaci je možné, že Spojené státy provedou nějaký omezený zásah, aby demonstrovaly odhodlání reagovat. O slovo se hlásí také francouzský prezident Emmanuel Macron, který chce dosáhnout lepších vztahů se sunnitskou Saúdskou Arábií. Francouzský zásah v Sýrii by byl vstřícným gestem vůči Saúdské Arábii.

Musíme si prý dávat pozor i na Turecko. Podle Šándora totiž není tak spolehlivým členem NATO, jako bývalo dříve. „Turecko, stoprocentně kdyby chtělo, tak by porazilo Islámský stát dávno, je to země, která má druhou největší armádu v Severoatlantické alianci,“ podotkl s tím, že turecký prezident Recep Erdogan viděl většího nepřítele v syrském Bašáru Asadovi.

Šándor ke kauze Skripal: Tohle nemá logiku

Ve druhé polovině rozhovoru se Šándor věnoval kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Podle Velké Británie ho otrávilo Rusko. Jenže Moskva jakýkoli podíl na útoku na Skripala popírá. Šándor doporučil posluchačům, aby se zamysleli nad tím, komu útok na Skripala vlastně posloužil. Rozhodně totiž neposloužil Rusku. Kdyby byl Skripal opravdu tak nebezpečný pro Rusko, jak se dnes občas říká, mohl být zlikvidován už v ruském vězení. „Já prostě nevidím, že by to mělo jakoukoliv logiku, aby Rusové Skripala zabili,“ zdůraznil.

V Británii sice zahynulo několik Rusů, ale Šándor tu vidí rozdíl. „Všichni to byli lidé, kteří v Rusku zbohatli pácháním kriminálních zločinů. Do Británie se uchýlili před hněvem Kremlu. Nechtěli se nechat zkrotit stejně jako třeba bývalý podnikatel Michail Chodorkovskij, a nejen on,“ podotkl.

Velká Británie by podle hosta měla předložit důkaz, že za útokem na Skripala stálo Rusko. Pokud za tímto útokem opravdu stálo Rusko, nechť je potrestáno, ale Šándor nevěří, že by to byla pravda. V tuto chvíli probíhá geopolitický diplomatický střet, kterému by prospělo, kdyby byl trochu zbržděn, aby se situace zklidnila. Pokud se nezklidní, můžeme se prý především v Evropě propracovat do velmi nebezpečné fáze.

Nelze navíc vyloučit, že britská premiérka Theresa Mayová touto cestou částečně řeší problémy s Brexitem, protože to Britové se svým odcházením nemají jednoduché. To by mělo být varováním pro všechny občany, kteří volají po Czexitu. V porovnání s Británii, která má dnes problémy, jsme absolutně bezvýznamní a EU by se s námi nijak nemazlila, kdybychom chtěli vystoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…