Andrej Babiš: Chci ulevit hospodám

03.03.2015 12:34

Ministerstvo financí navrhne v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb snížení DPH u restaurací z 21 na 15 procent. Na pražské konferenci Elektronická evidence tržeb to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Návrh zákona o evidenci tržeb chce předložit vládě 8. dubna.

Andrej Babiš: Chci ulevit hospodám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

"My budeme navrhovat snížení DPH u restaurací a stravování z 21 na 15 procent. Jenom u tohoto," uvedl Babiš. Zkušenosti z Chorvatska podle něj ukazují, že některé restaurace po zavední on-line evidence tržeb zaznamenaly nárůst tržeb o 800 až 900 procent. Elektronická evidence tržeb by měla být v Česku zavedena od ledna 2016. "Termín 1. ledna je šibeniční, a není to zákon, tak když to nestihneme 1. ledna, bude to 1. dubna," dodal Babiš.

Ministerstvo financí poslalo v únoru k připomínkám návrh zákona o evidenci tržeb. Cílem evidence tržeb je podle materiálu omezení šedé ekonomiky a efektivnější výběr daní, zejména DPH a narovnání tržního prostředí, kdy poctiví podnikatelé v různých oborech ekonomiky nejsou schopni konkurovat těm, kteří řádně neplatí daně.

Evidovat tržby budou muset podle návrhu MF všichni poplatníci daně z příjmů právnických osob, kteří tržby přijímají v rámci své podnikatelské činnosti, a podnikající fyzické osoby, které přijímají tržby. Evidence tržeb by se tak měla týkat až 600.000 obchodníků, provozovatelů restaurací, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…