Andrej Babiš: Pořád mě někdo uráží a ponižuje

01.04.2015 22:15

Jak na sebe vzal označení veřejný blbec, proč ho pán Bůh osvítil, proč neskutečně rád rozdává koblihy, o tom všem se šéf hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš svěřuje v prvním povolebním rozhovoru pro Reflex, který vyjde už zítra. ParlamentníListy.cz přinášejí z rozhovoru krátkou ukázku.

Andrej Babiš: Pořád mě někdo uráží a ponižuje
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš diskutoval se studenty VŠB-TU Ostrava

Přitom to původně rozhovor být neměl, mělo jít jen o povídání ministra a publicisty Bohumila Pečinky u kávy. Nakonec se však Andrej Babiš rozpovídal a popsal, jak zlevnil papír ve státní správě z 87 na 52 korun, co znamená, že se chce stát výkonným premiérem, podle čeho vybírá lidi do funkcí. A zaznělo i Babišovo oblíbené slovo karusely, při jehož vyslovení už padá celá sněmovna pod poslanecké lavice. Předseda hnutí ANO se nezapomněl ani pochlubit tím, že má na telefonu jiné evropské ministry financí, a vyslovit i jméno svého největšího kritika a předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska.

Po neplánovaném rozhovoru přišli ještě neohlášeně fotografové Reflexu a Andrej Babiš začal pózovat. A nebýt prý jeho rezolutní mluvčí, stál by zřejmě s fotografy na nádvoří hotelu Svatý Augustin, kde setkání proběhlo, dodnes.

Z jakého důvodu médiím a jiným politikům vadíte?

Tak si přečtěte projevy ze sjezdu sociální demokracie. Každý druhý delegát mluvil o mně. Teď jsem prý ve střetu zájmů, ale copak jsem jim už před rokem a půl neříkal, že Agrofert neprodám? Měl jsem jej vložit do nějakého trustu a řídit ho tajně zezadu? Ale jaký by v tom byl rozdíl? Dělám věci otevřeně. Moje firma vydělá velké peníze, ale všechny proinvestuje. Nejcennější, co v byznysu máte, je jméno. Byl bych úplný blázen, kdybych si to chtěl zničit. Byl bych ve stejné situaci jako někteří novináři ze skupiny MAFRA (vydavatelství deníků MF Dnes a Lidové noviny, které vlastní Babiš; pozn. aut.). Když mají psát o Babišovi, buď o něm nepíšou vůbec, anebo ho tvrdě zkritizují, aby nevypadali před kolegy špatně. Někdo se mě ptá, jestli například vím, že Agrofert vyhrál tendr na dřevo, ale já to nevím, protože mě to nezajímá.

Co vás zajímá?

Kolik vydělá Agrofert za rok a jaké má měsíční výsledky. Hlavně však vydělává moje německá chemička. Kdybych dal minulý rok tolik energie do firmy jako do státu, určitě vyděláme víc. Pro mě jsou to všechno negativa – stále mě někdo uráží, ponižuje, zesměšňuje a vyčítá střet zájmů, ale copak jsem něco zneužil?

Jaký je váš cílový stav v politice, kdy si budete moct říct: mám splněno?

Pevně věřím, že získám na svou stranu další lidi podobného ražení. Chci, aby ANO fungovalo. Současně nejsem tak naivní, abych si myslel, že když nebudu populární a hnutí bude finančně fungovat i beze mě, že se mě nezbaví. Člověk nemůže čekat vděk.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…