Andrej Babiš dával rozhovor slavnému deníku, a najednou do toho vstoupil Václav Klaus. Neuvěříte, co následovalo

19.02.2016 21:39

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se nechal vyzpovídat britským deníkem Financial Times o vztahu k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), o svých politických ambicích i vnímání hnutí ANO. Dostalo se ale i na exprezidenta Václava Klause.

Andrej Babiš dával rozhovor slavnému deníku, a najednou do toho vstoupil Václav Klaus. Neuvěříte, co následovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Babiš redaktorovi britského listu zopakoval svá oblíbená slova o tom, že ho politika vlastně vůbec nebaví, ale zároveň mu nezbývá nic jiného, než v ní zůstat. „Nemohu rezignovat, zbláznil jste se? To bych musel pak utéct ze země. Byl bych za největšího zrádce. To nejde. Musím to dokončit. Spousta lidí mi věří, že věci změním. A já je měním,“ vysvětlil Sobotkův největší konkurent pro nadcházející volby, proč je stále v politice, když říká, jak za dva roky ve vládě ztloustl a nemá čas na rodinu ani svou firmu.

„Strana je se mnou spojená. Ta strana jsem já,“ uvedl poté podle informací serveru Aktuálně.cz v rozhovoru pro Financial Times. Tím nicméně šéf vládního hnutí poněkud převrátil svá slova pro česká média, ve kterých se rád nechává slyšet, že jeho hnutí naopak není jen o něm samém.

Sobotka je v pohodlné pozici. Nenese žádnou odpovědnost za zákony

Babiš prý v rozhovoru dostal poněkud neočekávaně možnost vyjádřit se i k bývalému prezidentovi Václavu Klausovi, o kterém je všeobecně známo, že se s nynějším ministrem financí úplně nemusí. Ve chvíli, kdy měl totiž oblíbený politik údajně přesvědčovat redaktora Financial Times, že své mediální impérium nijak nezneužívá v politice, měl totiž vstoupit do restaurace právě Zemanův předchůdce na Hradě. „Tohle je ta nejvíce negativní postava. Klaus, Kalousek (TOP 09). Ti se mě chtějí zbavit,“ popsal údajná Babišova slova redaktor britského listu s tím, že se přesto na sebe oba muži vřele usmáli a prohodili spolu několik slov. Poté, když exprezident odešel, měl se Babišův úsměv změnit údajně v grimasu a zvadlý výraz.

Jak informoval server Aktuálně.cz dále, pustil se ministr financí s chutí sobě vlastní i do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Jeho role ve vládě je odlišná od té mojí. Je v pohodlné pozici, nenese žádnou odpovědnost za zákony. To musejí dělat ministři,“ rýpl si prý do svého koaličního partnera s tím, že na rozdíl od něj pochází Sobotka z jiného politického světa a že se spolu ani po více než dvou letech společného vládnutí nikdy nesešli soukromě.

Uprchlíci? Potřebujeme Ellisův ostrov

„To bude záležet na výsledku. Nevím, jak dlouho ještě budu žít a jaká bude poslední fáze mého života. Pro mě by bylo lepší být vicepremiérem, který řídí ministry. A premiér ať se stará o diplomacii a řeční,“ dostal se současný místopředseda vlády i k tomu, že si po volbách v říjnu 2017 možná vymění křeslo právě se Sobotkou. Následně prý zcela odmítl, že by se ucházel o Hrad.

Šéf hnutí ANO poté údajně vyčetl redaktorovi Financial Times, že jej v jednom ze svých textů zařadil po bok Viktora Orbána a Roberta Fica. „Já nejsem Orbán, to nepište,“ zdůraznil prý Babiš v rozhovoru. „Podívejte, vždyť já jsem imigrant. A také jsem žil pět let v Maroku. Mám tam řadu přátel. Nemám s muslimy žádný problém. Ale kolik imigrantů tady zvládneme? Potřebujeme udělat na vnějších hranicích Evropy selekci. V Turecku,“ zakončil ministr financí svůj rozhovor s tím, že podle něj potřebujeme něco jako Ellisův ostrov (ostrůvek u New Yorku, na němž uprchlíci v 19. a 20. století vyčkávali, než jim byl umožněn vstup do USA, pozn. red.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…