Andrej Babiš explodoval: Kecy a lži! Zaplacení demonstranti, Kalousek. Brusel a Američani, to je důvod

06.08.2018 9:00

V novém čísle časopisu Týden proběhl rozhovor s Andrejem Babišem, premiérem České republiky. V něm se Babiš opřel do demonstrantů, Kalouska i Kluse. A došlo i na řepku, KSČM, Čapí hnízdo a důchody. Podle něj jsou demonstranti proti němu zaplacení, za řepku může Goldman Sachs a Kalousek nic neumí a živí se pořád jen politikou.

Andrej Babiš explodoval: Kecy a lži! Zaplacení demonstranti, Kalousek. Brusel a Američani, to je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kolik má zas promile, vožrala Kalousek? Zloděj, zlodějská...

Hned zpočátku byl Andrej Babiš tázán na to, že jej bojkotují umělci jako Tomáš Klus, Iva Pazderková nebo Jiří Macháček. Babiš řekl, že jejich bojkotu nerozumí. Prý se s Klusem snažil v minulosti setkat, ale zpěvák to odmítl. Premiér ČR tvrdí, že jeho firma sponzorovala festival Colours of Ostrava už 5 let, a Klus se vzbudil až teď, když se Babiš stal premiérem. Podezírá Kluse, že se snaží se zviditelnit. Agrofert údajně kulturu a zpěváky podporoval, z nichž někteří nyní stojí proti Babišovi. Jako ministr financí prý navyšoval finance pro filmaře a teď se snaží získat peníze na opravu kulturních památek. „Nechápu, co je mi vyčítáno,“ říká Babiš na adresu umělců.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Přišla také řeč i na Miroslava Kalouska. Reportér Babišovi připomněl hádku z hlasování o důvěře vládě, kdy Kalousek osočil Babiše ze lži a paktování se s komunisty a Babiš zase Kalouska, že je opilec a zloděj. Babiš to komentoval takto: „Vůči mně se vymezuje už od začátku. Uráží mě neustále od mého vstupu do politiky. Chtějí mě ponižovat a dělat ze mě zbabělce. Přerušili schůzi, abych musel vyjít mezi demonstranty, které pravděpodobně někdo platí.“ Zde se reportér optal, proč si myslí, že jsou zaplacení. „Jsou to pořád ti samí lidi,“ uvedl Babiš a dodal: „Pokud tam někdo patnáct hodin vydrží řvát, tak je buď zaplacený, nebo není normální.“ Zda jsou zaplacení i protestující umělci, Babiš neví, ale předpokládá, že ne. Prý je kopat do něj módní a oni se tak zviditelní. A pak přidal ještě pár slov o svém sokovi: „Od revoluce se živí politikou, nic jiného neumí, nemá údajně žádný majetek. To se musím smát...“

Dalším otázka mířila na ministerstvo zahraničí, kde stále nesedí permanentní ministr. Babiš si nad celou záležitostí myl ruce. „Je to otázka na předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který slíbil, že to v dohledné době vyřeší. Pan prezident pana Pocheho odmítl, takže buď pan Hamáček prezidenta přesvědčí, aby změnil názor, nebo musí přijít s jiným kandidátem,“ prohlásil. S postojem Hradu problém nemá, kompetenční žalobu na prezidenta podávat nehodlá.

Na řadu pak přišel rozpočet, mzdy státních zaměstnanců a většina v Parlamentu. Jan Hamáček a šéf odborů prý požadují desetiprocentní plošné zvýšení platů. Babiš je proti, protože ti s už vysokými platy by pak měli ještě více. Chce přidat těm s nejnižšími platy, jako jsou učitelé, zaměstnanci sociální správy nebo kultury. „Ekonomika je přehřátá a není možné přidávat do nekonečna,“ ospravedlňuje svůj postoj. Že by kvůli tomu ČSSD nebo KSČM odmítala schválit rozpočet, se nebojí. „To jsem zvědavý, kdo si vezme na triko, že důchodci nedostanou přidáno 918 korun měsíčně, že nebudeme navyšovat platy, že nebudeme investovat. Navyšujeme výdaje o 108,5 miliardy korun a o stejnou částku i příjmy,“ nechal se slyšet premiér. S ČSSD má navíc koaliční smlouvu.

Pak došlo na sestavování vlády. Reportét Týdne se ptal, v čem je ANO lepší než jiné strany, když má za sebou také skandály. Babiš chtěl vědět jaké a  jako první bylo zmíněno tři čtvrtě roku trvající sestavování vlády s důvěrou. Babiš se osopil: „To je podle vás skandál? To bylo nejlepší období! Menšinová vláda pracující od rána od šesti do noci, vláda, která vyjížděla do krajů, která jako první přišla s investiční vizí a na zdravotnictví udělala víc práce než kterákoli před ní.“ Prý vládla 205 dní a fungovala skvěle. Babiš se dále nechal slyšet, že preferuje britský většinový způsob vlády, kdy vláda na konci skládá účty ve volbách.

Když přišla řeč na skandály, nemohlo nedojít na slavnou kauzu Čapí hnízdo. Babiš se bránil svým obvyklým způsobem, že kauza je vymyšlená, účelová a vykonstruovaná. Čapí hnízdo je prý pro lidi a funguje. Odmítl srovnání s tunelem Blanka, který prý také funguje a je pro lidi, ale jeho financování je přinejmenším podezřelé. „Vaše porovnání je absurdní a demagogické,“ vyjádřil se bývalý podnikatel a současný politik. Upozornil na jiné kauzy jako například solární elektrárny. „Platíte elektřinu a nezajímá vás, kolik musíte doplácet solárním baronům? Přijdeme o tisíc miliard,“ řekl premiér. S elektřinou a obnovitelnými zdroji přišlo na téma řepky v benzínu. Babiš se tvrdě bránil: „Kdo vymyslel řepku? Kdo? Vymyslel to Brusel na základě studie Goldman Sachs, že barel ropy bude stát 200 dolarů, a moje bývalá firma má jen pět procent české řepky, která se tady pěstuje už roky.“ A osočil reportéra: „Akorát opakujete stále stejné kecy a lži.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…