Andrej Babiš prozradil, jak se zapíše do historie

07.01.2017 9:58

Obsáhlý rozhovor s ministrem financí a lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem přináší dnešní Právo. Ministr se v něm vyjadřuje například k tomu, zda ANO postaví svého kandidáta na prezidenta, jakou povede volební kampaň nebo čím se zapíše do historie.

Andrej Babiš prozradil, jak se zapíše do historie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Deník se Babiše například zeptal na to, zda zákon o střetu zájmů vetoval prezident Zeman oplátkou za to, že ANO nebude stavět případného protikandidáta na Hrad. „Pan prezident má svoji hlavu a ve svém odůvodnění přednesl relevantní argumenty. Žádné kšefty s ním určitě nedělám. A hlavně, takový kšeft by neměl logiku, vždyť veto stejně Sněmovna přehlasuje, ne?“ odpověděl Babiš.

Na přímou otázku, zda ANO postaví vlastního prezidentského kandidáta pak uvedl, že prezidentské volby nejsou pro ANO prioritou, tou jsou sněmovní volby. „ANO určitě nešlo do politiky, aby mělo prezidenta, ale aby bojovalo proti korupci tradičních politických stran,“ uvedl Babiš.

Popsal také, jak bude vypadat kampaň hnutí ANO: „Lidem budeme vyprávět, jak to v politice chodí, jak to chodí ve vládě, jak ve skutečnosti funguje koalice, ve které premiér říká o předsedovi druhého nejsilnějšího hnutí, že je opozice. Vím, jak hospodaří ČSSD. Je to rozpočtově nezodpovědná strana, jejímž mottem je ‚zdroje jsou‘ a jejíž předseda jako ministr financí v době většího růstu než dnes nasekal 400 miliard dluhů,“ uvedl Babiš.

Odmítl ale, že by kampaň chtěl stavět na útocích proti ČSSD. „Chceme lidem vzkázat, že bychom tuto zemi uměli rozhodně spravovat lépe. Do politiky jsem nešel proto, abych měl obživu, ale abych dělal službu lidem jako jejich zaměstnanec a efektivně spravoval a hospodárně nakládal s veřejnými penězi,“ prohlásil Babiš.

Přiznal, že ANO může skončit v opozici, pokud nedostane dost hlasů, protože ostatní tradiční politické strany se mohou proti jeho hnutí spojit.

Uvedl také, že vstoupí do historie jako ministr financí s nejlepším přebytkem. „Což spoustu lidí bude hrozně štvát, evidentně i vás. A slibuji vám, že za celou dobu, co budu na financích, nenasekám ani korunu dluhů, na rozdíl od Kalouskových 670 miliard a Sobotkových 400 miliard, kteří toho dosáhli navzdory tomu, že ekonomika rostla mnohem rychleji než dnes,“ dodal Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…