Andrej Babiš se dnes tak rozrušil, že začal mluvit slovensky

10.02.2015 18:35

"Odcházení" ministryně spravedlnosti Heleny Válkové se neobešlo bez jistých kuriozit. Když dnes v Poslanecké sněmovně předstoupil před novináře ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, aby sdělil, že Válková skutečně odchází, stál po jeho boku jen předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Sama Válková ne. Dotazy novinářů Babiše později rozrušily natolik, že z pečlivé češtiny přešel do částečné slovenštiny.

Andrej Babiš se dnes tak rozrušil, že začal mluvit slovensky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Který český ministr spravedlnosti byl NEJHORŠÍ? A to nejen v rámci výkonu funkce ministra, ale celkově svým ,,životem a dílem"?

hlasovalo: 12789 lidí

Lídra hnutí ANO zřejmě poněkud rozrušil dotaz redaktora MF Dnes, tedy deníku, který vlastní. Novinář poukázal na to, že Babiš dosud neřekl, proč by Válková měla vlastně odejít. Žurnalistu také zajímalo, kdy bylo o odchodu Válkové rozhodnuto, protože z hnutí ANO se už před dvěma či třemi týdny šířilo, že Válková odejde. "Pane kolego, nebyl žádný tlak z ANO, to se musíte zeptať ve vaší redakci, když píšete články, aké mátě nadpisy. Žádný tlak z ANO něbyl, ako,“ přešel Babiš mimoděk na zlomek okamžiku do rodného jazyka.

Útok na server, ten se vzápětí ostře ohradil

Pak se ministr financí snažil ukázat, že rezort spravedlnosti přivedli do současného neradostného stavu Válkové předchůdci. "Tak si vzpomeňme, kdo tam všechno byl. Katarský princ Pavel Němec, který dneska údajně stojí za Českou justicí, tím serverem,“ uvedl Babiš.

Proti tomuto tvrzení se později ohradil Petr Dimun, jednatel společnosti Media Network, která je vydavatelem serveru Česká-justice.cz. "Kdyby Andrej Babiš řekl, že za serverem Česká-justice.cz stojí Pavel Němec, byl by sprostý lhář. To však neřekl, schoval se za slovíčko 'údajně'. A schoval se přitom za výsadu poslance nebýt stíhán za výroky pronesené na půdě Poslanecké sněmovny. Jeho slova proto považujeme za zbabělé výroky podlého intrikána a pomlouvače, který chce zastrašit médium, jež neskáče tak, jak Andrej Babiš píská," uvedl Dimun v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Babiš ale svou odpověď novináři MF Dnes náležitě rozvedl a po napadení zmíněného serveru začal zmiňovat justiční mafii, insolvenční mafii a konkursní mafii. V tomto okamžiku opět opustil koridor spisovné češtiny a v jeho proslovu začala opět probleskovat slovenština: "Pan Berka tady ještě stále poběhuje někdě, takže rezort spravedlnosti je taký, aký je, a samozřejmě naše justice je ve stavu, v jakém je...“

Válková není manažerka, má přátelský přístup. Ale nejedná se o manažerské selhání

Ve svém vystoupení před novináři si nejméně v jednom okamžiku také trochu protiřečil. Na námitku jednoho z novinářů, že neuvedl jedinou kritickou připomínku na adresu Válkové, Babiš nakonec pronesl: "Paní ministryně je pedagožka, je odbornice na trestní správo,“ dopustil se vicepremiér drobného jazykového zaškobrtnutí a pak už celkem bezchybně pokračoval v hodnocení odcházející ministryně: "Není manažerka, takže ona má přátelský přístup. Ministr musí ten rezort řídit. Musí si postavit tým a dávať úkoly a snažit se vlastně přesvědčit lidi pod sebou, aby vykonávali tie úkoly,“ sklouzl mu opět jazyk do slovenštiny.

Redaktorka Rádia Impuls, které Babiš rovněž vlastní, se vzápětí zeptala, zda důvodem toho, proč Válková končí, je její manažerské selhání. To ale odmítl, přestože jeho předchozí výrok právě manažerskému selhání Válkové nasvědčoval, slovy: "Není to manažerské selhání. Každý umíme něco. Neumím přednášet, ani nejsem pedagog. Řídila ten rezort, možná bylo potřeba víc důrazu. V určitých chvílích bylo třeba rozhodnout a odrazit všechny tě vlivy...“

Proč od vás odcházejí lidé vnitřně zlomení?

Babiš pak přecházel do slovenštiny ještě jednou, a to při odpovědích redaktorovi serveru Echo24.cz. Ten tvrdil, že bývalý ministr Antonín Prachař se po odchodu z Ministerstva dopravy dosud nevzpamatoval a Válková na tiskovce také kvůli nemoci není. "Čím si to vysvětlujete, že lidé od vás odcházejí vnitřně zlomení?“ popíchl Babiše redaktor webu, který je ke stávajícímu ministrovi financí silně kritický.

Babiš se tázajícího zeptal, kde na to přišel, že se Prachař z odchodu nevzpamatoval, a prohlásil, že Prachař obstál ve funkci ministra dobře. "Vy stále nechápetě ten rozdíl v tom, že hnutí ANO přistupuje k ministrům iným způsobem, ak tradiční politické strany. Já jsem se to snažil ako vysvětlit, evidentně jste to nepochopil,“ prošpikoval Andrej Babiš česká slova už poněkolikáté náznaky slovenštiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…