Andrej Babiš zasáhl Václava Moravce. Na tom nejcitlivějším místě

05.04.2019 17:20

Po nějakém čase se před televizní kamery znovu postavil premiér Andrej Babiš (ANO) a promluvil o své schůzce se šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Od tohoto muže dal ruce pryč s tím, že si ho před lety zvolila ČSSD. Vyjádřil se také k brexitu. Volal po druhém referendu ve Velké Británii. A pochvaloval si, že jeho každonedělní texty na Facebooku už možná mají větší dosah než Václav Moravec.

Andrej Babiš zasáhl Václava Moravce. Na tom nejcitlivějším místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Pokud jde o setkání s předsedou Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem, Babiš zdůraznil, že si ho vyslechl. Jedním dechem však dodal, že hnutí ANO bylo ve vládě Bohuslava Sobotky proti Rafajově jmenování. Svou si prý tehdy prosadili koaliční ČSSD a lidovci. Odmítl však, že by se hnutí ANO nějak výrazně angažovalo v kauze na tendr výběru mýta. Policie prověřuje, zda a jak se do tohoto výběrového řízení zapojoval první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„My jsme si vyslechli jeho různé informace a teď musíme počkat na policii, co vyšetří. Pan Rafaj byl zvolen osmy hlasy ČSSD a devíti hlasy byl pan (Pavel) Bělobrádek (KDU-ČSL), takže když byl zvolen tehda podruhé, tak naše hnutí tu volbu nepodporovalo,“ řek Babiš.

Dál prý k této věci nemá příliš co říct a počká si, co vyšetří policie. To, jaké snad mohl mít pocity ze schůzky, není pode Babiše důležité. Petr Rafaj předsedá nezávislému úřadu, jeho jmenování schvaluje pan prezident. A to je podle Babiše asi tak všechno, co lze říci. Skutečně je třeba počkat na verdikt policie.  

Pár slov řekl také na adresu exekucí, ve svých pravidelných nedělních provoláních k národu se chlubil také tím, že se snaží pomoct lidem s exekucí a kabinet pozastavil 200 tisíc exekucí, což není pravda. Postupem času to uznal i sám Babiš, který status pozměnil. Každopádně je však rád, že jeho každotýdenní hlášení poutají pozornost médií. „Jsem rád, že média sledují moje týdenní hlášení. Dokonce jeden poslanec psal, že jsou důležitější než Otázky Václava Moravce. To mě pobavilo, že udáváme témata,“ smál se Babiš před kamerami. Lidem v exekuci údajně hodlá skutečně pomoci, Ministerstvo spravedlnosti připravuje další postup.

Pár slov pronesl i k brexitu. „Já stále tvrdím, že nejlepším řešením pro Českou republiku jsou předčasné volby v Británii a nové referendum. My tam máme obrovské ekonomické zájmy.  My jsme vždycky byli spojenci, v tématu migrace, nejsme v eurozóně a pro nás by byl odchod Británie velká ztráta,“ řekl.

Nechtěl se příliš vyjadřovat k tomu, jaké smlouvy nechávala na krajském úřadě proplácet středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Já jsem to neviděl,“ bránil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…