Anexe Krymu. Poprvé od druhé světové války, kdy byly násilně posunuty hranice. Evropa musela reagovat, vysvětloval v ČT Rupnik

13.05.2018 13:59

Rusko versus Západ. Téma pro dva politology – Jacquese Rupnika a Terezy Novotné. Diskutovali, a nejen o tom, v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT24.

Anexe Krymu. Poprvé od druhé světové války, kdy byly násilně posunuty hranice. Evropa musela reagovat, vysvětloval v ČT Rupnik
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Jacques Rupnik

„Západní liberální demokracie má své potíže, ale to už patří k demokracii. Je to taková loď, do které natéká voda,“ poznamenal Rupnik a pohovořil o tom, že je sisyfovskou prací ji udržet. A pohovořil také o situaci v Turecku. „Mysleli jsme si, že by země mohla přijmout demokracii, nyní vidíme, že je to diktatura,“ podotkl Rupnik.

„Po volbách, kdy v Maďarsku vyhrála Orbánova strana na základě velmi silné protimigrační kampaně, se snaží vytvořit nový model. Bude velmi zajímavé pozorovat, jak se k tomu postaví jeho partneři, kteří se dosud snažili Orbána zklidnit,“ poznamenala následně k situaci v Maďarsku politoložka Novotná. 

Rupnik se poté rozhovořil o křesťanských hodnotách. „Západní Evropa je unavená, dekadentní, proto potřebujeme silné myšlenky,“ dodal Rupnik. „Obrana liberální demokracie je velmi důležitá. A i pro Českou republiku je důležité, že pokud se posouváme k té druhé verzi, tak si říct: tudy ne,“ dodala Novotná.

A řeč byla i o autoritativních režimech či o sankcích vůči Rusku. „Sankce byly zavedeny v souvislosti s anexí Krymu. To bylo poprvé od druhé světové války, kdy byly hranice násilně změněny. Evropská unie musela reagovat. Hospodářské sankce byly tím jediným řešením,“ sdělil Rupnik. 

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …