Angelu Merkelovou prý čekají ve straně velké problémy

06.09.2016 22:11

Matematik a publicista Marian Kechlibar se zamyslel nad volební porážkou německé kancléřky Angely Merkelové v jejím domovském kraji Meklenbursko-Přední Pomořansko. „CDU bude muset začít vážně řešit svoji politickou budoucnost,“ zmínil. Píše o tom na serveru NeviditelnýPes.cz.

Angelu Merkelovou prý čekají ve straně velké problémy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s kancléřkou Angelou Merkelovou před německým kancléřstvím

V Meklenbursku-Předním Pomořansku, jenž je domovem Merkelové, se v neděli volilo do zemského sněmu. A volby byly mimo jiné považovány i jako referendum o její osobě. „Sama kancléřka si toho byla vědoma a pár dní před konáním voleb přijela do Meklenburska na neoficiální ‚last-minute‘ volební kampaň. Toto gesto by CDU ještě loni či předloni zajistilo pár procentních bodů navíc. Tentokrát to nezabralo, nebo spíše zabralo, ale opačným směrem,“ zmiňuje Kechlibar a všímá si poklesu preferencí. CDU následně prohrála s protiimigrační a euroskeptickou Alternativou pro Německo. 

Vítězem voleb ve spolkové zemi se stal sociální demokrat Erwin Sellering. Jeho SPD tak bude moci dalších pět let pokračovat ve velké koalici s CDU, i když jejich většina není tak výrazná. „SPD může být spokojena. Ukázala, že má minimálně jednoho politika, který je oblíbenější než její šéf Sigmar Gabriel či předseda europarlamentu Martin Schulz. Je možné, že jednoho dne, v nouzi nejvyšší, po něm nejvyšší vedení strany sáhne, aby vyvedl partaj z problémů,“ zmiňuje dále Kechlibar i jistou spokojenost u AfD, jež skončila druhá a může hrát roli sarkastické opozice. 

Původní text ZDE.

Podle jeho názoru má po nedělním hlasování problém především CDU. „Dnes konkurenční AfD byla z hlediska CDU dlouho nevýznamná strana, malý komár bzučící u uší slona. Ještě loni v létě se preference AfD pohybovaly kolem 3 %. Když začaly na podzim 2015 narůstat, byl tento proces ze strany CDU zprvu kompletně ignorován,“ zmiňuje Kechlibar historii AfD, jejíž sílu si politický establishment uvědomil po silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem. Poprvé pak AfD uspěla v březnových volbách, i přes mediální negace. 

„Kdo sleduje německou politickou scénu s dostatečným odstupem, porozumí snadno tomu, proč mediální lynč AfD vůbec neublížil. Zaprvé proto, že spousta Němců už médiím nedůvěřuje. Zadruhé proto, že podmínky, za nichž AfD narostla do současných rozměrů, ještě trvají: migrační proud neustal, policie hlásí zvýšenou kriminalitu a kancléřka, které má po jedenácti letech vlády už tak mnoho lidí plné zuby, se drží svého wir schaffen das. Dokud se tyto podmínky nezmění, bude mít AfD stále úspěch,“ dodává publicista. A právě proto se mnozí členové CDU zamýšlejí nad tím, co dál, když je kancléřka jako chodící reklama na opozici, zmiňuje. 

„První varianta je neměnit nic zásadního a pokračovat v kurzu wir schaffen das! Tedy znovu si zvolit Angelu Merkelovou jako předsedkyni a navrhnout ji do dalších voleb jako kandidátku na kancléřku. A přitom doufat, že do té doby se současný proces eroze voličské základny buď zastaví, nebo aspoň zpomalí. Druhá varianta je riskantnější a vyžaduje velkou osobní odvahu. Metoda ‚čerstvý vítr‘ aneb shodit kancléřku a nahradit ji někým novým. Potíž je v tom, že za jedenáct let své vlády odstranila Angela Merkelová z vedení CDU každého, kdo by ji mohl jen okrajově ohrožovat, a zaplnila vrchní patra strany svými oddanými kývači. O nějaké výchově nástupce, jak to dělali dřívější kancléři, nemůže být řeč,“ všímá si. A důležité podle něj budou nadcházející volby v Berlíně, kde se opět očekávají citelné ztráty strany.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…