Ani kdyby tu byl nakažený koronavirem, není důvod skupovat potraviny, prohlásil Vojtěch

27.02.2020 19:10

Čeští turisté, kteří byli na hotelu v Tenerife v karanténě, se podle tiskové zprávy premiéra Babiše mohou vrátit do vlasti. Informoval o tom server Českénoviny.cz. Kromě toho informoval o tiskové konferenci ministra zdravotnictví po jednání Ústřední epidemiologické komise. „Ani když by tu byl první případ, což nemůžeme vyloučit, není to důvod k panice ani ke skupování potravin,“ uvedl ministr. Ozval se i předseda Správy státních hmotných rezerv. Prý máme rezervy pouze na 1,3 dne.

Ani kdyby tu byl nakažený koronavirem, není důvod skupovat potraviny, prohlásil Vojtěch
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Server Českénoviny.cz přišel se zprávami o situaci kolem koronaviru v České republice. První zprávou byla tisková konference premiéra Babiše. Ten informoval o posledním vývoji českých turistů, kteří se nacházejí na kanárském ostrově Tenerife, kde byli dosud v karanténě na hotelu. „Guvernér Kanárských ostrovů se rozhodl, že můžou odejít z hotelu ti, kdo tam přišli v pondělí, a že bychom měli tyto lidi repatriovat. Španělská strana požaduje okamžitý návrat,“ řekl Babiš.

Celý článek ZDE:

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí

V hotelu H10 Costa Adeje Palace na jihu ostrova Tenerife bylo od pondělí v karanténě 723 ubytovaných hostů včetně šesti Čechů. U jednoho turisty z Itálie se totiž objevil koronavirus.

Dalším tématem byla tisková konference po jednání Ústřední epidemiologické komise. Zde vystupoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ve Státním zdravotnickém ústavu mělo být na nový tip koronaviru testováno 135 vzorků. Zatím však nebyl test pozitivní. „Není namístě testovat každého, kdo se vrátil ze severu Itálie. Musí přijet z oblasti, kde se nemoc šíří, a mít horečku nad 38 stupňů,“ řekl ministr Adam Vojtěch. „Ani když by tu byl první případ, což nemůžeme vyloučit, není to důvod k panice ani ke skupování potravin. Byla by to cestovatelská anamnéza, nemocný by byl izolován a léčen,“ dodal ministr.

„Nepředpokládá se žádná izolace většího rozsahu, ale i kdyby došlo k izolaci jednoho či dvou měst, tak máme systém krizového zásobování potravinami, které by rozváželi hasiči,“ vzkázal náměstek ministra Roman Prymula. Není prý tedy třeba skupovat potraviny.

Více o tiskové konferenci po jednání Ústřední epidemiologické komise ZDE:

Většina nakažených má podle ministra mírný průběh nemoci, nejnebezpečnější je pro seniory. Inkubační doba je podle Prymuly nejčastěji mezi třemi a pěti dny, úřady počítají preventivně s karanténou na 14 dní. „Typický je suchý kašel a teplota. Zápal plic, který je nejčastější komplikací, se vyvíjí někdy kolem osmého devátého dne,“ dodal. Zatím lze léčit pouze příznaky nemoci, na nemoc samotnou jsou vakcíny ve vývoji.

„Pro státní nemocnice chce ministerstvo prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) nakoupit respirátory v řádu týdnů, investuje asi 30 milionů korun,“ informoval server. „Diskutovali jsme s výrobci, aby produkce šla přednostně pro české zdravotnictví,“ uvedl Prymula. Respirátorů by podle něj mohly být podle jednání s výrobci desetitisíce, ministerstvo je dá i praktickým lékařům.

„Ministerstvo ve středu poslalo všem lékařům dopisy, jak postupovat v případě kontaktu s pacientem s rizikem nakažení koronavirem. SZÚ posílí přetíženou informační linku z jednoho na pět míst. Informační tabule na dálnicích, které upozorňují od středy cestující z Itálie, aby navštívili web ministerstva s informacemi o nákaze novým typem koronaviru, budou lidi na odjezdu vyzývat, aby se nahlásili do systému DROZD ministerstva zahraničí, což mu pak umožní cestovatele kontaktovat,“ dodaly České noviny.

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí

Poslední zprávou byla informace o stavu potravinových zásob ve Správě státních hmotných rezerv (SSHR). Předseda SSHR Pavel Švagr sdělil ČTK, že Státní rezervy nedisponují požadovanými zásobami jídla na tři dny, podle něj by měli jídlo pouze na 1,3 dne. „Potraviny, kterými stát disponuje, by se mohly k potřebným přerozdělit, pokud by vláda vyhlásila stav nouze. Mohla by například podle zákona nařídit přednostní zásobování dětských, zdravotnických nebo sociálních zařízení, hejtmani by pak koordinovali nouzové zásobování potravinami,“ dodal server.

Více o situaci ve Správě státních hmotných rezerv ZDE:

V Číně se začal nový typ koronaviru šířit začátkem loňského prosince, do Evropy se nemoc dostala o necelé dva měsíce později. První tři případy ohlásili lékaři 24. ledna ve Francii, následovaly Německo a Finsko. V Evropě je nyní 14 mrtvých, z toho 12 v Itálii, kde se v pátek 21. února vyskytl první případ úmrtí Evropana na nemoc COVID-19, a dva ve Francii. Itálie je s více než 500 nakaženými třetí zemí po pevninské Číně a Jižní Koreji. Nakažených je celosvětově přes 82 000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…