Ani po uzavření balkánské trasy nevyschnul pašerákům lidí zdroj příjmů

09.04.2016 19:17

Ani uzavření balkánské cesty pro migranty nepřipravilo pašeráky lidí o peníze. Ti totiž inzerují nové – nebezpečnější a tudíž i dražší – trasy. Informuje o tom server Prvnizpravy.cz s odvoláním na německý Der Spiegel.

Ani po uzavření balkánské trasy nevyschnul pašerákům lidí zdroj příjmů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Pašeráci lidí nyní nabízejí na sociálních sítích dražší a riskantnější cesty do Evropy. V jedné z nabídek například nabízí turecký pašerák lodní výlety z Turecka do Itálie za 6 tisíc dolarů na osobu. Další inzeráty slibují výlet do Itálie za 4,5 tisíce eur. Přitom původní cena za přepravu jedné osoby z Turecka na některý z řeckých ostrovů byla už od 700 dolarů.

Celý text je ZDE

Turecký dopravce, který si říká Abu Weil, inzeroval na sociálních sítích cestu z Istanbulu do bulharské Sofie autem. Cena za dospělou osobu je 2,5 tisíc eur, děti do 10 let cestují za poloviční cenu a děti do 4 let zdarma.

Libanonský převaděč Abu Soir nabízí ještě rizikovější trasy. Lety z Libanonu, Sýrie a Jordánska do Itálie přes Libyi nebo Súdán. Cena je 2,6 tisíc dolarů za osobu.

Cesty do Evropy se tak v důsledku zdražování stanou výsadou bohatých, píše Spiegel.

Mezitím se nové trasy již promítly do statistik Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Poté, co 20. března dohoda mezi EU a Tureckem vstoupila v platnost, organizace IOM zaznamenala nárůst 700 procent migrantů do Itálie, 378 procent do Bulharska a 270 procent na Kypru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…