Ani se neptejte, léčí i poslanci. Dezinfikovat je lepší než nic, říká doktorka Adámková z ANO

24.03.2020 13:20

Poslankyně Věra Adámková (za hnutí ANO) se na svém profilu na serveru Parlamentní listy vyjádřila k dotazům čtenářů. Mimo jiné odpověděla na to, jak jako lékařka nyní pomáhá.

Ani se neptejte, léčí i poslanci. Dezinfikovat je lepší než nic, říká doktorka Adámková z ANO
Foto: Archiv V. Adámkové
Popisek: Prof. Věra Adámková

První dotaz směřoval k testům na koronavirus a na to, jak člověk pozná, zda má chřipku, nebo právě nemoc COVID-19 způsobenou koronavirem. „A kde jinde v cizině si za testování musí platit sami lidé? A nemyslíte, že by si zasloužili minimálně poděkování ti, co místo státu rozdávají roušky? Jak je možné, že stát opět selhal? Pak mě zajímá, zda by nepomohlo, kdyby i politici-lékaři začali ordinovat, protože je evidentní, že jako politici jste lidem v krizi nedokázali pomoci, navíc lékaři jsou teď potřeba mnohem víc. Budete léčit? Přijímáte nyní pacienty? Pomáháte v nemocnicích?“ zeptal se čtenář.

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí

„Váš  dotaz na politiky-lékaře mohu zodpovědět za Sněmovnu. Všichni  lékaři pracují ve zdravotnických zařízeních, takže dotaz na  pomoc v nemocnicích  není relevantní. Poslanci-lékaři pracují, nikoli ‚pouze‘ pomáhají, takže: Ne že budeme  léčit,  ale my  léčíme. Všem, kteří se aktivně podílejí svou pomocí opakovaně děkujeme,“ poznamenala Adámková. „K dalším dotazům: V prvních dnech skutečně nemusíte rozeznat, který typ virového onemocnění máte, proto je třeba raději dříve než později se spojit se svým praktickým lékařem, aby mohl doporučit správný další postup léčby,“ dodala s přáním zdraví.

„Je možné vzhledem ke krátké účinnosti respirátorů prodloužit jejich životnost resterilizací? Mohl by se tím někdo zabývat a vyzkoušet to?“ zeptal se další čtenář na aktuální otázku.

„Máte plnou pravdu, ani nejúčinnější respirátor není funkční neomezeně. Nevím, jaký máte typ, ale několik rad, které publikovala Katedra jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, doporučuje několik způsobů sterilizace, kterou lze provést i v domácích podmínkách,“ poznamenala. A zmínila následné tři typy: 1. Dezinfekce teplem: horkou párou nebo v mikrovlnce (v případě respirátorů bez kovových částí; dle výkonu 3–5 minut; je třeba napřed navlhčit vodou, například rozprašovačem; je nutné mít pod dohledem, aby nedošlo ke vzplanutí); 2. Dezinfekce UV zářením: Kdo má UV lampu, popř. takzvané horské sluníčko, může osvítit z každé strany tři minuty. 3. Chemická dezinfekce: Použít dezinfekční prostředek na plochy (třeba ten, který vyrábí i FJFI ČVUT), nechat oschnout.“

Otázky i odpovědi najdete ZDE.

„Samozřejmě je lepší respirátory i roušky používat v souladu s doporučením výrobce, tedy zpravidla jednorázově. Nicméně i takto nouzově sterilizovaná ochranná pomůcka je lepší než žádná. Uvedené nápady vycházejí z možností, které má běžná domácnost, proto chybí například možnost sterilizace ozónem,“ dodala a zmínila mikrovlnku, UV lampu či chemickou dezinfekci.

„Dezinfekční roztok obsahuje ethanol (asi 75 %), glycerol (asi 2 %), peroxid vodíku (malé množství, asi 5 % tříprocentního roztoku) a vodu. Tento roztok, jehož hustota je blízká hustotě vody, se používá k dezinfekci rukou i na plochy. Je samozřejmě vhodné nechat respirátor či roušku proschnout, aby člověk zbytečně nedýchal alkoholové páry, ale jedná se o vysoce funkční metodu,“ sdělila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…