Ano, cenzura. Lidé jsou trestáni za názor. Radní ČRo vystoupil

30.09.2021 8:05

Místopředseda Rady Českého rozhlasu Tomáš Kňourek tvrdí, že veřejnoprávní rozhlas cenzuruje politiky SPD. Kdyby se vyjadřovali nepřijatelně, např. vulgárně, Kňourek by to podle svých vlastních slov ještě chápal, ale k ničemu takovému nedošlo, takže je třeba říct jasně a nahlas, že takováto praxe musí skončit.

Ano, cenzura. Lidé jsou trestáni za názor. Radní ČRo vystoupil
Foto: archiv redakce
Popisek: Tomáš Kňourek, člen Rady Českého rozhlasu

Poslankyně a lídryně SPD pro nadcházející volby v Karlovarském kraji Karla Maříková si stěžuje, že byla cenzurována. V Českém rozhlase.

Poslankyně Maříková totiž v rámci předvolební vizitky pro regionální stanici Český rozhlas Karlovy Vary odpověděla na jednu z několika otázek následující formulací: „Společnost je dlouhodobě rozštěpená a zpolitizování koronaviru to jen prohloubilo. Krásným příkladem toho je očkování proti onemocnění covid-19, které vláda využívá k rozdělování lidí na dvě kategorie a neštítí se do toho zatahovat také děti. Dalším příkladem je cenzura, kdy jsou lidi udáváni a trestáni za vlastní názor.“ – A právě tato slova byla z předvolební vizitky vystřižena.

Vedoucí redakce zpravodajství Českého rozhlasu Monika Červená se ke kauze cenzurování odpovědi vyjádřila v e-mailu přímo Maříkové následovně: „Podle vedení zpravodajství ČRo i stanice ČRo Karlovy Vary jde o porušení pravidel pro natáčení a vysílání vizitek krajských volebních lídrů ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 2021, konkrétně článku č. 9, který říká, že regionální studio musí odmítnout vysílání odpovědi nebo jejich částí, které jsou v rozporu s právním řádem ČR, Kodexem Českého rozhlasu nebo těmito pravidly. Z toho důvodu jsme tuto informaci z Vaší odpovědi vystřihli.“

Kňourek je přesvědčen, že šlo o cenzuru, a to cenzuru nepřijatelnou, protože Maříková ve vystřižené větě nikoho neurážela, ani se nevyjadřovala nepřijatelně.

„Český rozhlas některé pasáže zcenzuroval, nebojím se toho slova. Já bych to chápal, kdyby tam kandidát někoho urážel, používal vulgarity, to by bylo legitimní. V některých případech to ale bylo podle mého za hranou,“ prohlásil Kňourek s odkazem na vizitku Maříkové.

Kňourek dal Maříkové za pravdu a poukázal na to, že za vyjadřování svých názorů jsou dnes lidé blokováni např. na sociálních sítích.

ČRo a Maříková

CRo a Maříková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…