Ano, chci, aby Petříček skončil. Filip tvrdě útočí. Ministr za tím vidí prostý důvod

16.05.2020 17:20

V rozhovoru pro ruský armádní web Krasnaja zvezda konstatoval šéf českých komunistů Vojtěch Filip, že ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček (ČSSD) by měl být vyhozen z postu šéfa české diplomacie, neboť podle předsedy KSČM nese vinu na nárůstu fašistických nálad v této zemi. Petříček už na Filipovu výzvu zareagoval a bez obalu uvedl, co si o ní myslí.

Ano, chci, aby Petříček skončil. Filip tvrdě útočí. Ministr za tím vidí prostý důvod
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Šéf českých komunistů Vojtěch Filip poskytl rozhovor ruskému armádnímu webu Krasnaja zvezda

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí
V něm konstatoval, že někteří čeští politici projevují fašistické tendence a ve službách EU a USA se snaží rozeštvat dva bratrské slovanské národy.

„Někteří pražští fašisté mají vlivem Evropské unie a USA v úmyslu narušit dobré vztahy mezi dvěma slovanskými národy a neváhají urazit osvoboditele z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu,“ řekl Filip. „Věřím, že se jedná o ostudu v mezinárodním měřítku a absolutní neúspěch šéfa české diplomacie, který měl okamžitě rezignovat, nebo měl být bez prodlení odvolán z funkce,“ dodal.

Serveru iDNES.cz Filip potvrdil, že požadavek na odchod Petříčka myslel vážně.

Společnost Krasnaja zvezda vlastní také armádní televizi Zvezda, kde v roce 2017 zaznělo, že by Česká republika měla být Rusku vděčná za invazi z roku 1968 a následnou okupaci naší země, která skončila po více než dvaceti letech. Situaci tehdy řešil dnes již bývalý ruský premiér Dmitrij Medveděv s českým prezidentem Milošem Zemanem. Medveděv se na jednání se Zemanem od uvedeného článku distancoval.  

Petříček pro server iDNES.cz poznamenal, že Filip možná usiluje o své znovuzvolení do pozice šéfa komunistů. Nemluvě o tom, že prý Filip v českém prostředí mluví jinak než k ruským čtenářům. V České republice prý Petříček Filipa takto mluvit neslyšel.

Vyjádření pana předsedy odpovídají zhruba tomu, komu ten rozhovor poskytl, tedy ruským armádním novinám, v Česku jsem ho takto mluvit neslyšel, zřejmě jde tedy o snahu zalíbit se v Rusku,“ reagoval pro iDNES.cz Petříček.

Požadavky Filipa na jeho odvolání prý ministra nechávají v klidu a nehodlá se jimi zabývat.         

      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…