Ano, dostal nabídku jít do vlády. Babiš z nás udělá osly. Nový kabinet se rodí, začíná být jasněji

30.10.2017 7:41

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jenž vyhrál volby, chce nyní hledat podporu pro menšinovou vládu. Koaliční vyjednávání totiž dopadla krachem. Jak píše MF Dnes, v menšinové vládě by měli zasednout všichni současní ministři za ANO, s výjimkou Ivana Pilného, jenž již nechce být šéfem resortu financí, a následně experti a politici experti. Pro důvěru do Poslanecké sněmovny chce jít Babiš ještě před Vánoci.

Ano, dostal nabídku jít do vlády. Babiš z nás udělá osly. Nový kabinet se rodí, začíná být jasněji
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie.

Pro menšinovou vládu se Babiš snaží získat podporu prezidenta Miloše Zemana. Obecně ji zatím má. V případě, že by Babišova menšinová vláda důvěru ve Sněmovně nezískala, může přitom dál vládnout v demisi. Nebylo by to nic nového, vláda Jiřího Rusnoka tak vládla v letech 2013 a 2014. 

Anketa

Znepokojuje vás zdravotní stav prezidenta Zemana?

21%
79%
hlasovalo: 8490 lidí

To však například kritizuje místopředseda sociálních demokratů Jan Hamáček, jenž se domnívá, že prezident Zeman by pak měl pověřit sestavením vlády někoho dalšího. Babiš podporu menšinové vlády v současné době nemá.

MF Dnes pak přináší možný seznam jmen budoucích ministrů. Odborníky do vlády mu prý pomáhá sehnat Hrad. Své místo ve vládě by podle všeho mohl nalézt i ekonom Jan Švejnar. Změna by pak mohla nastat v resortu obrany, neboť s Martinem Stropnickým, současným šéfem ministerstva, je počítáno spíše pro resort diplomacie. 

Nabídku prý dostal i exministr zemědělství z Rusnokovy vlády Miroslav Toman. Ten to komentovat nechtěl, MF Dnes to však potvrdil jeho známý. Mezi dalšími jmény, o nichž se spekuluje, se objevuje jméno exministra vnitra Martina Peciny či Jaroslava Hanáka, jenž by mohl obsadit resort průmyslu. 

A proč ODS, jež ve volbách skončila druhá, vlastně nechtěla jít s Babišem do koalice, přestože on o to stál? „Kývnout ANO znamená riziko, že z vás Babiš udělá osla, podobně jako se to stalo právě teď ve středních Čechách, kde jsme rok podporovali hejtmanku za ANO, aby se nakonec proti nám a Starostům spojila s komunisty a ČSSD,“ řekl pro Týden jeden z občanských demokratů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…