Ano, je to debil. Krnáčová bouchla dveřmi rozhovorem, na který mnoho lidí bude zírat

09.05.2018 9:47

Lidé tady nejsou zvyklí pracovat a musí se k tomu nutit. To si myslí pražská primátorka Adriana Krnáčová. Proto by se jí lidé neměli ptát, proč se rekonstrukce náplavky zdržela o tři měsíce, ale jak se jí povedlo, že jsou to jenom tři měsíce skluzu. Tuto a mnoho dalších perel upustila v rozhovoru s někdejším kolegou z hnutí ANO.

Ano, je to debil. Krnáčová bouchla dveřmi rozhovorem, na který mnoho lidí bude zírat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelů hlavního města. Zastupitelé projednávali mimo jiné výstavbu trasy metra D nebo rozdělení peněz vybraných z hazardu městským částem

Rozhovor s Adrianou Krnáčovou pořídil pro web flowee.cz Jaromír Hasoň, v počátcích hnutí ANO nejvýraznější člen mediálního týmu Andreje Babiše. Vzpomínal, jak to vypadalo, když se Babiš rozhodl udělat kunsthistoričku původem z Bratislavy pražskou primátorkou.

Anketa

Vyčítáte Jaroslavu Foldynovi účast na akci Nočních vlků?

hlasovalo: 10869 lidí

„ANO si ji po různých peripetiích vybralo za lídra kandidátky do pražských voleb a ona – rodačka z Bratislavy – po úspěchu hnutí v Praze nastoupila do vedení hlavního města. Ve funkci to rozhodně neměla jednoduché,“ vzpomínal.

Od prvního zastupitelstva prý kritika nebohé dámy prakticky neustala. „A kritizovat své spolupracovníky, ale třeba i Pražany, za to, že jim nic není po vůli, začala i Adriana,“ popsal eufemisticky nedávné výstupy primátorky, která občany, jejichž mandátem úřaduje, označila za „zpovykané Pražáky“. Chtěla prý dokončit tu spoustu rozdělané práce, co na magistrátu má, ale nedávno se sama rozhodla, že už kandidovat nebude.

„K tomu existuje hodně důvodů, které se kupily řadu let. Jedním z nich je určitě ten, že jsem si nemohla vybrat lidi, se kterými bych chtěla pracovat,“ začala vysvětlovat. Připouští, že odpovědnost nese hlavně ona, ale občas je to problém. „Problém je ten, že já jsem odpovědná za všechno, i za to, co mí kolegové nejsou schopní udělat. Ve vládě může premiér ministra vyměnit. Ale to já na radnici nemůžu,“ vysvětlovala.

Sama pro sebe má prý to, co voličům slibovala, už splněno. Dokázala dát do pořádku problematické kauzy, které jí zanechali předchozí primátoři, ať je to Opencard, tunel Blanka, nebo Škodův palác. To ostatní prý spadá „do gesce“ jejích kolegů z Rady, i když se na to lidé pořád ptají jí.

„My jsme navíc v koalici, která není úplně prorozvojová. Ačkoli se někteří v radě i v zastupitelstvu snažíme, tak z toho koaličního konsenzu nakonec vychází průměrnost,“ postěžovala si.

A právě proto se v lednu při výletu do New Yorku rozhodla, že už kandidovat nebude. „Procházela jsem se městem a byl tam hrozný nepořádek. Ulice byly neupravené, sněžilo, sníh nikdo neuklízel. Všude dlouhé kolony a zácpy. Prostě kdyby tohle bylo v Praze, tak už jsem prostřednictvím defenestrace prolítla tady tím oknem,“ líčila. V tu chvíli si prý řekla, že nemá smysl nechat si nadávat za něco, co je ve velkoměstě v podstatě standardem.

CELÝ ROZHOVOR HASOŇ–KRNÁČOVÁ ZDE

Odmítá, že by ke skrečování druhé kandidatury byla donucena. Je prý zvyklá tlaku čelit a bez vlastního rozhodnutí by se rozhodně přesvědčit nenechala. „Tlak já snáším opravdu docela dobře. Jdu si zaběhat nebo zahrát golf, dám si hodinu jógy a ten tlak je pryč. Já jsem na tlak zvyklá. Když je toho moc, tak si řeknu, že mám sport jako ventil, a vůbec se nehroutím,“ ujistila.

A vůbec už prý na její rozhodování nemělo vliv to, že jí někdo něco vyčítal. Zejména, když se často jednalo o věci, se kterými prý nemohla nic moc dělat. „Lidi tady nejsou zvyklí pracovat, tak to prostě je. Mě se třeba na náplavkách, které jsme měli začít opravovat už po zimě, ptali, jak to, že došlo k tříměsíčnímu skluzu. Tak jsem odpověděla, že by se mě měli zeptat, jak je možné, že došlo jenom k tříměsíčnímu skluzu,“ utrhla se.

Sama se prý cítí spíše jako manažer řešící problémy než jako politik. Pozná se to prý tak, že mluví „jasnou mluvou“ a nechodí kolem horké kaše. Kvůli své nátuře prý nedokáže líbivě popisovat něco, co je špatné, což jí škodí, ale měnit to nehodlá. Dodnes třeba trvá na tom, že jestliže někomu nateče do tunelu déšť a v něm se válejí kabely, tak takový člověk je debil.

Pak začala popisovat, jak vypadal magistrát v okamžiku jejího příchodu. „Přišla jsem na úřad, kde skoro nic nefungovalo. Ten úřad jsem neznala, neznala jsem ani dodavatele těch problémových zakázek. Musela jsem to prostředí extrémně rychle navnímat,“ vysvětlovala.

Na radnici prý také zjistila že „město je provoz“ a ten provoz se musí řešit. „Tam nemůžete dva roky bádat nad zákonem jako ve Sněmovně,“ povzdechla si.

Je potěšena, že se jí daří blížit tomu, že odejde s čistým stolem. Zbývá jen pár problémů jako spustit rekonstrukci dolní části Václavského náměstí nebo zrekonstruovat náplavky. Pochlubila se, že se sice nepodařilo opravit Výstaviště, ale alespoň „jsme zrušili onu příšernou vstupní bránu a celý areál to rozsvítilo“.

Krnáčovou prý taková práce baví. Nebaví ji ale odpovídat a vysvětlovat, proč se staly chyby, na které ona neměla žádný vliv.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…