Anonym v akci. Na Babiše přišlo trestní oznámení týkající se velké kauzy mimo naši republiku

13.08.2018 16:50

Na pražskou policii a státní zastupitelství dorazilo v létě další trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO 2011). Trestní oznámení není podle informací ParlamentníchListů.cz podepsáno. Podobným způsobem byla oznámena i takzvaná kauza Čapí hnízdo, ve které policie vyšetřuje možné zneužití státních i evropských dotací.

Anonym v akci. Na Babiše přišlo trestní oznámení týkající se velké kauzy mimo naši republiku
Foto: Vít Hassan
Popisek: Premiér Andrej Babiš na setkání členů Bytového družstva Svatopluk v Horoměřicích. Vláda se bude zabývat případem klientů zkrachovalého H-Systemu

Trestní oznámení míří nejen na Andreje Babiše, ale i na náměstka ministerstva financí Ondřeje Landu, který měl premiérovi poskytnout interní informace z polostátní strategické akciové společnosti ČEZ. Příběh, na němž je trestní oznámení vystavěno, má být o tom, že se do Bulharska, respektive i do rukou tamního premiéra, měly dostat přísně důvěrné informace o politicky výbušném prodeji tamních aktiv české elektrárenské společnosti. Informace později vyplavaly na veřejnost a zhatily plánované kroky ČEZu v Bulharsku. Tato indiskrece prý podle anonymního oznamovatele mohla poškodit elektrárenský gigant, který se stahuje z bulharského trhu a na oné transakci mohl výrazně tratit.

Informaci, že se do Bulharska dostaly z České republiky přísně důvěrné informace, přinesl jako první bulharský web epicenter.bg. Tím, kdo měl důvěrné informace premiérovi Babišovi opatřit, měl být podle webu člen dozorčí rady a náměstek ministryně financí Ondřej Landa.

Bulharský premiér Bojko Borisov při březnovém vystoupení v bulharském parlamentu naznačil, že měl důvěrné informace o chystané obchodní transakci ČEZu získat od Andreje Babiše. V emotivním vystoupení v parlamentu Borisov podle agentury Reuters prohlásil, že ani on, ani jeho vláda se "nepodílejí na temné zákulisní dohodě". "Nejenže se nepodílíme, nemáme na to žádný vliv," řekl. Borisov podle Reuters také řekl, že důvěrné dokumenty, ukazující, že v transakci se angažují rusko-gruzínské společnosti se sídlem v daňových rájích, jakož i ruské a bulharské banky, získal od svého českého protějšku Andreje Babiše.

Babiš v šoku

Anketa

Jsou homosexuálové v České republice kráceni na svých právech?

4%
96%
hlasovalo: 9515 lidí
Andrej Babiš i náměstek ministryně financí Ondřej Landa obratem informace popřeli. "Jsem v šoku z toho, co se děje v Bulharsku. Premiér Bojko Borisov navíc uvedl, že celou věc vyšetřují různé orgány. Vůbec té současné situaci nerozumím. Pan generální ředitel ČEZ (Daniel Beneš) by měl vysvětlit dozorčí radě, co se děje," řekl k tomu na konci února Lidovým novinám premiér Babiš. Beneš ho prý od začátku ubezpečoval, že jde o transparentní proces s jasnou a známou protistranou. Vývoj ale podle Babiše vrhá na transakci negativní světlo.

Krátce na to, co vyšly informace o bulharské indiskreci ohledně ČEZu, vrhnul se na vyšetřování předseda dozorčí rady ČEZu. „Jsem přesvědčen, že ten únik hraničil s trestným činem. A myslím si, že vyšetřování úniku přispělo i k mému odvolání,“ řekl například Pačes v rozhovoru pro server Neovlivní.cz. Jak už jsme naznačili, letitý akademik a dlouholetý předseda dozorčí rady státní firmy už vyšetřování nedotáhl do konce. Na valné hromadě na konci června jej nechal odvolat premiér Andrej Babiš. Do dozorčí rady pak vyslal tři své nominanty a kontrolní orgán tudíž plně ovládl. “Případ už jde mimo mne. Ale je jasné, že poté, co Andrej Babiš tuto strategickou firmu ovládl, nemůžeme nějaké vyšetření případu očekávat,” nechal se dále slyšet Pačes.

Andrej Babiš se pokoušel získat polostátní strategickou ČEZ pod svou kontrolu už v Sobotkově vládě jako ministr financí. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka ale firmu ze sféry svého vlivu odmítal pustit a Babiš neuspěl.

Anketa

Jste zatím spokojeni s prací 2. vlády Andreje Babiše? (hlasování od 7.8.2018)

hlasovalo: 10243 lidí
Ačkoli už má tedy dozorčí radu pod kontrolou, ředitele společnosti Dana Beneše, blízkého koaličnímu partnerovi ČSSD, dosud nevyměnil. Dan Beneš se podle serveru Neovlivní.cz těší také přízni Hradu, ale hlavně: „Babiš, u kterého personální politika není nejsilnější stránkou, za něj v tuto chvíli nemá jasnou náhradu. Ve společnosti se proto spekuluje, že spíše než odvolání “natvrdo”, rozehraje premiér taktiku personálních změn na pozicích pod generálním ředitelem. “Obklíčení” Babišovými lidmi už by pak Beneš nemusel dlouho vydržet a nakonec by mohl rezignovat sám,“ napsal server Neovlivní.cz.

Přestože bylo trestní oznámení kvůli zmařené transakci ČEZu podáno anonymně, policie i státní zastupitelství se jím musí podle zákona zabývat. „Přestože jde o anonymní trestní oznámení, ze zákona se jím musí orgány činné v trestním řízení zabývat. Případ už dostal na stůl konkrétní státní zástupce a měly by být zahájeny úkony v trestním řízení. Laicky řečeno, mělo by být prověřeno, jestli se trestní oznámení zakládá na pravdě a tudíž by se mělo začít vyšetřovat, nebo bude trestní oznámení odloženo. Protože bylo podáno anonymně, do spisového materiálu nebude mít veřejnost prostřednictvím například advokáta přístup,“ uvedl k tomu zdroj ParlamentníchListů.cz.

Kvůli vyzrazené transakci ČEZu rezignovala bulharská ministryně energetiky Temenužka Petkovová, která čelí podezření, že je na vlastníky malé a prakticky neznámé firmy Inercom, která měla majetek ČEZu v Bulharsku nabýt, napojená. Vláda v Sofii oficiálně odmítla, že by do transakce zasahovala. Bulharský premiér Bojko Borisov nařídil úřadům, aby prodej zevrubně prověřily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…