Antiprágl a Praha - brněnské předměstí. Brňané hledají nové jméno pro své nádraží

01.08.2018 16:34

Nové nádraží v Brně si pojmenují Brňané, od konce června přišlo už 2571 návrhů, z toho 1174 unikátních. Nejčastějším návrhem je „Brno, hlavní nádraží". V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí radnice Filip Poňuchálek, píše ČTK.

Antiprágl a Praha - brněnské předměstí. Brňané hledají nové jméno pro své nádraží
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Návrhy mohou lidé posílat do konce léta. Současné nádraží v Brně kapacitně nestačí, nové má za více než 40 miliard korun vzniknout u řeky Svratky.

Návrhy názvu nádraží mohou lidé zasílat přes web www.nasnovejnadr.cz, tištěné formuláře najdou na podatelně úřadu na Dominikánském náměstí nebo v letním vydání Brněnského metropolitanu. Lze je podávat do konce letních prázdnin. Dosud přišlo 2571 návrhů, z toho 1174 unikátních, 868 názvů duplicitních a 529 jich město vyřadilo, protože porušovaly pravidla soutěže. „Máme velkou radost, že se lidé zapojili v takové míře. Líbí se mi jejich kreativita, překvapila nás velká oblíbenost Járy Cimrmana. Osobně bych se klonil k pojmenování nového nádraží po historické osobnosti spjaté s Brnem, ale poslední slovo bude na samotných Brňanech," uvedl brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Pokud by nyní skončila anketa o pojmenování nového nádraží, stavěly by vlaky ve stanici Brno, hlavní nádraží. Jde o nejčastěji se objevující návrh splňující pravidla - lidé jej zaslali už téměř stokrát. Mezi další favority navrhujících z celého Česka patří názvy inspirované slavnými osobnostmi, jako je J. G. Mendel nebo T. G. Masaryk.

Nejkurióznější je patrně návrh, který udává zeměpisné souřadnice již existujícího hlavního nádraží v Brně (49°11′26,09′′ s. š., 16°36′46,09′′ v. d.). Nejkratším schváleným názvem je NáBr, naopak nejdelším ŽEBRADLO - Železniční brněnská akceptovaná dopravní lokalita. Specifickou skupinou jsou názvy vycházející z brněnského hantecu. Opakovaně se objevují Šalingrad, Rola Brno, Nádr či Hlavas. Samostatnou kapitolu pak tvoří tradiční pošťuchování Prahy a Brna, mezi návrhy jsou třeba Antiprágl, Osvětlená zatáčka na trase Praha-Vídeň, Praha-východ či Praha - brněnské předměstí.

Hlasování o samotných návrzích začne od 1. září, deset nejlepších následně postoupí do druhého kola. Hlasování o nejlepším z top 10 je v plánu od 1. října. Druhé kolo potrvá do 28. října, tedy do výročí 100 let od vyhlášení Československa. Vítězný návrh město zveřejní o den později.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…