Arabistka Hybášková: Unesenému Čechovi v Libyi by pomohlo, kdyby se označil za křesťana

14.03.2015 12:52

Čech, kterého před několika dny v Libyi unesli ozbrojenci z tamní odnože Islámského státu, má šanci na přežití v případě, že za něj budou únosci požadovat výkupné. A to není vyloučené. V rozhovoru, který poskytla dnešní MF Dnes, to uvedla arabistka, velvyslankyně EU v irácké metropoli Bagdádu Jana Hybášková.

Arabistka Hybášková: Unesenému Čechovi v Libyi by pomohlo, kdyby se označil za křesťana
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Záběr na modlitebnu Islámského státu

Nicméně na otázku, co soudí o šancích na přežití uneseného českého kuchaře, odpověděla, že nemá dost informací, aby to mohla posoudit.

Podle Hybáškové sice Islámský stát umně a draze buduje svou propagandistickou tvář, ale v jádru je to prý jen kriminální organizace.

Proto není vyloučené, že únosci budou chtít za uneseného Čecha výkupné. Podle ní totiž účelem odpudivých videozáznamů vražd unesených zajatců je právě zvyšování ceny v jiných případech.

Uneseného Čecha budou považovat za obchodní položku

"Budou ho považovat za obchodní položku. Pro účely propagandy ho použijí až ve chvíli, kdy se vyčerpají jiné možnosti,“ vysvětlila Hybášková.

Unesenému Čechovi by prý také pomohlo, kdyby se před únosci označil za křesťana. "Křesťané nejsou určeni k likvidaci, neboť věří v jednoho Boha a vyznávají jednu knihu, na rozdíl třeba od jezídů. Ti jsou podle této optiky vyznavači ďábla, čili musí konvertovat, nebo přijdou o život. Podobně jsou na tom i šíité,“ prozradila.

Všichni jdou ráno do práce, i když neví, zda je to netrefí. Obdivuji, že se i tak chovají normálně

Listu se Hybášková svěřila i s tím, jaké to je žít v současnosti v irácké metropoli. "V únoru zahynulo v Bagdádu 1100 lidí, pět tisíc bylo zraněno. Jsou to oběti bomb umístěných zpravidla do automobilů,“ uvedla s tím, že člověk se musí pohybovat v obrněném vozidle s ochrankou. "Auta vybuchují všude, kdykoliv, není tam pravidlo,“ podotkla.

Na dotaz listu, zda kvůli častým atentátům nejsou bagdádské ulice prázdné, poznamenala, že je tomu přesně naopak. "Lidé jsou pořád venku, jedí zmrzlinu, kebab. Na nebezpečí rezignovali. Mám sedm iráckých zaměstnanců, z toho pět žen. Všichni ráno jdou do práce, aniž vědí, jestli je to netrefí. Obdivuji je, že se i tak chovají normálně,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …