Arcibiskup, který vyzval papeže k rezignaci, zmizel z veřejnosti. Prý se obává o svou bezpečnost

31.08.2018 9:38

Papeže Františka obvinil arcibiskup Carlo Maria Vigano, bývalý velvyslanec Vatikánu ve Spojených státech, že věděl nejméně pět let o podezření ze sexuálního zneužívání, kterého se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick. Hlavu katolické církve proto vyzval k odstoupení. Arcibiskup Vigano se nyní skrývá. Znalci vatikánského zákulisí hovoří o zneklidňujícím mocenském soupeření, které ohrožuje kredibilitu celé katolické církve, píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Arcibiskup, který vyzval papeže k rezignaci, zmizel z veřejnosti. Prý se obává o svou bezpečnost
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: papež František

Případy sexuálního zneužívání pronásledují katolickou církev už několik let. Podle arcibiskupa Vigana papež František některým těmto sexuálním skandálům přihlížel. Vigano v návaznosti na to vatikánskému reportérovi Marcu Tosattimu nadiktoval prohlášení, v němž žádá o papežovo odstoupení a v němž na jedenácti stránkách promluvil například o homosexuální síti uvnitř Vatikánu, která umlčuje náznaky kritiky, informovala MfD.

Osobně prý Vigano papeže informoval o obviněních proti McCarrickovi již v roce 2013. Nic se ale nedělo, Vatikán k případu mlčel. Když Vigano dodiktoval svůj text, slehla se po něm zem. Opustil svůj byt, vypnul mobilní telefon. „Obává se o svou bezpečnost,“ uvedl reportér Tosatti.

Kardinál Theodor McCarrick údajně zneužíval děti a mladé muže. Jeho rezignaci papež František přijal až letos v červenci. Tuto kauzu již papež odmítl komentovat a na obvinění od Vigana nereaguje. Kvůli skandálu to nyní papež schytává ze všech stran.

Na jedné straně je na papeže Františka vyvíjen tlak ze strany obětí zneužitých nezletilých kněžími v minulosti, což místní církevní představitelé vytrvale zakrývali. Papež při nedávné návštěvě Irska prosil o odpuštění za skandál a zradu, kterou oběti zneužívání cítily. Připustil také, že církevní úřady selhaly, když tyto případy zametly pod koberec a neřešily je, píše dnešní tisk.

„Zůstává to zdrojem bolesti a hanby celého katolického společenství,“ prohlásil František. Vatikán v pondělí zveřejnil dopis, ve kterém se papež omluvil v několika světových jazycích za to, že církev zneužítí ignorovala. Tento krok zcela jistě papežovu důvěryhodnost pozvedl.

Na druhé straně pak čelí hlava katolické církve útokům konzervativců, jejichž čelným představitelem je právě arcibiskup Vigano. Případem bývalého kardinála McCarricka argumentují, že ve Vatikánu vládne mafie zkorumpovaných homosexuálních hodnostářů, kteří církev korumpují a poškozují její obraz na veřejnosti.

Požadavek na odstoupení papeže není nijak běžná věc, ale spíše nevídaná. Konzervativcům nejenže vadí papežovo přihlížení k případu zneuživání, ale i jeho vlažný přístup k potratům, celkově smířlivé pojeti církve a vyhýbání se kontrovezním sporům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…