Areva vypadla, protože nezaručila fixní cenu na dostavbu Temelína

06.10.2012 9:35

Za vyřazením francouzské společnosti Areva z tendru na dostavbu Temelína je podle informací Mladé fronty Dnes (MfD) skutečnost, že nabídka Francouzů negarantovala fixní cenu dodávky či občas ignorovala český atomový zákon. Areva si proti rozhodnutí ČEZ podala v pátek námitku.

Areva vypadla, protože nezaručila fixní cenu na dostavbu Temelína
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Z obřího tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín za stovky miliard korun vypadla francouzská firma Areva. O vyloučen v pátek informovala elektrárenská společnost ČEZ.

Areva u některých položek nabídla jen tržní cenu. Někde ignorovala český atomový zákon

ČEZ v odůvodnění podle informací listu z vysoce důvěryhodného zdroje napsal, že Areva fakticky "popřela dodávku na klíč za předem stanovenou cenu v předem stanoveném čase". Firma prý u některých položek například uvedla, že předem není schopná říct cenu s tím, že bude prostě tržní. V nabídce bylo podle MfD také řečeno, že když uzavřená smlouva na dodávku dostavby Temelína nebude v případě času či ceny odpovídat realitě, může se ze strany Arevy změnit a firma si vše potřebné doúčtuje.

Francouzi údajně také v nabídce ignorovali některé podmínky českého atomového zákona, například pokud jde o zajištění přepravy některých součástí dodávky.

Neudělali jen jednu chybu, která by se dala opravit

"Nebylo to prostě tak, že by udělali jednu chybu, která by se dala opravit. Bylo to překvapivé, ale jako by v řadě částí téměř ignorovali zadávací podmínky," uvedl zdroj.

Zástupci ČEZ v pátek v oficiálním prohlášení sdělili, že důvody vyřazení Arevy z tendru jsou obchodní i zákonné a jsou zásadního charakteru. Bližší výtky nechtěla firma komentovat do doby, než proběhne případné odvolání Arevy.

O zakázku se tak uchází už jen Americko-japonský Westinghouse a česko-ruské konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Vítěz tendru by měl být vybrán v příštím roce. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by se měla dokončit v roce 2025.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…