Aristokracie z ČT? 100 milionů majetku! píše o řediteli Dvořákovi MF Dnes. A šla hluboko

24.04.2019 9:36

Více než 100 milionů má být hodnota nemovitostí, které si v Praze pořídil generální ředitel České televize Petr Dvořák. Ten ale trvá na tom, že si vše pořídil zcela legálně, z vysokých příjmů, kterými jako úspěšný manažer už mnoho let disponuje.

Aristokracie z ČT? 100 milionů majetku! píše o řediteli Dvořákovi MF Dnes. A šla hluboko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Nejnovější koupí ředitele veřejnoprávní televize a jeho partnerky má být nový byt v centru metropole v hodnotě více než 14 milionů korun. Smlouva na byt, nacházející se v Hellichově ulici na Malé straně, měla být podepsána v únoru.

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí

Jak ale píše MF DNES, není to zdaleka jediná nemovitost, kterou televizní ředitel či jeho partnerka vlastní. Jen součet hodnot jeho nemovitostí v Praze se má blížit stu milionů korun.

Generální ředitel ČT tvrdí, že si na všechny nemovitosti řádně vydělal v průběhu třiceti let své úspěšné pracovní kariéry. „Nemovitosti, které vlastním, jsou přímo napsány na mé jméno, protože nemám co skrývat,“ zdůrazňuje pro MF DNES sám Dvořák. Připomíná, že před nástupem do ČT působil dvacet let na štědře placených místech v soukromém sektoru, například jako generální ředitel TV Nova.

Na Nově měl Dvořák mít smlouvu na 13,6 milionu ročně, a to bez bonusů a náhrad. V časech ekonomické recese mu ale byly příjmy seškrtány o 15 procent.

Zanedbatelné ale nejsou ani současné Dvořákovy příjmy, plynoucí mu z koncesionáři financovaného rozpočtu ČT. Pravidelná měsíční mzda generálního ředitele má převyšovat 240 tisíc korun, k tomu ještě dostává roční odměny. V posledních letech to bylo vždy přes dva miliony korun. Důvodem této odměny je také lepší výběr televizních poplatků, oceňovaný jako Dvořákova manažerská zdatnost. Jen v roce 2017 měl od koncesionářů vymoci o 15 milionů více, než se původně plánovalo.

K bydlení Dvořák podle deníku využívá byt o rozloze 353 metrů čtverečních, který se nachází v nonstop střežené rezidenci mezi pražskou ZOO a Trojským zámkem. Šestipokojový byt, kde jen výměra obýváku přesahuje 140 metrů čtverečních, má mít i tři koupelny nebo saunu. Byt měl kupovat v roce 2008 za 18,1 milionu korun.

Další byty nakoupil Dvořák přímo v centru hlavního města na Starém Městě. Menší z nich má výměru 61,9 metru a v roce 2016 za něj zaplatil 7,7 milionu. Druhý je větší, přibližně dvěstěmetrový, a v roce 2007 jej Dvořák koupil za 24 milionů. Na tento byt si Dvořák vzal patnáctimilionový hypoteční úvěr, který už podle všeho byl splacen. „Pana Dvořáka neznám, ale pokud tady byt má, tak ho nejspíš pronajímá. Bydlí tu skoro samí cizinci,“ řekla MF DNES jedna ze sousedek.

Jednoznačně největší pražskou investicí televizního ředitele je ale pozemek v Troji. Parcela o výměře asi 1500 metrů čtverečních jej už v roce 2008 stála 40,6 milionu. 25 milionů si na to musel půjčit a úvěr podle všeho není splacený dodnes. Parcela přitom dodnes není využita a uprostřed vilové čtvrti v pražské Troji spíše zarůstá.

Praha ale není jediným polem realitní působnosti generálního ředitele ČT. Podle katastru nemovitostí má vlastnit také rodinný dům ve Špindlerově Mlýně. A ne ledajaký – nachází se v bezprostředním sousedství hotelu, ve kterém se pravidelně scházejí pražští politici a lobbisté.

Zveřejněné informace o finančních poměrech ředitele veřejnoprávní televize přivedly k úvaze komentátora Erika Besta. Toho by zajímalo, zda se čeští demokraté inspirují v USA, kde činitelé Demokratické strany vyžadují prokázání přijmů od prezidenta Trumpa, a zda budou požadovat totéž od ředitele Dvořáka, se kterým mají obvykle dobré vztahy. 

Brněnský glosátor Petr Paulczynski se po přečtení článku vyjádřil o Petru Dvořákovi jako o „aristokracii z Kavek“. A klade si otázku, kolik svinstva ještě na tuto elitní společnost kolem Kavčích hor bude muset vyplavat, aby to někomu zlomilo vaz. „Zatím to vypadá, že čím víc skandálů vychází najevo, tím je aristokracie z Kavek sebevědomější,“ dodává Paulczynski.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…