Aristokrat u Bartoše. 432 Kč za bufetový oběd. Takto se na vládě v milionech nakupuje občerstvení

12.07.2023 19:55

POLITICKÝ MONITORING Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) chce šetřit a chystá škrty, zatímco ministerstva uzavírají milionové smlouvy na zajištění jídla a pohoštění pro nejrůznější akce. Podrobnosti smluv uzavřených se společností zajišťující cateringové služby zveřejnil server Novinky.cz.

Aristokrat u Bartoše. 432 Kč za bufetový oběd. Takto se na vládě v milionech nakupuje občerstvení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Například ministerstvo pro místní rozvoj uzavřelo se společností Aristokrat Catering rámcovou dohodu na 20 milionů korun bez DPH loni v červnu. Smlouva má platit na čtyři roky, tedy do roku 2026. Aristokrat Catering má zajišťovat jídlo pro pracovní skupiny, školení, workshopy, konference atd.

Podle dodatku k rámcové dohodě, kterou ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo v registru smluv 23. května, za jednu porci „ranního občerstvení“ platí firmě bez DPH 174 korun, za dopolední 196 korun, za studený oběd nebo oběd formou bufetu 343 korun, za odpolední občerstvení 196 korun, za večeři formou rautu 440 korun a za večeři formou „finger food“ 345 korun, uvádějí Novinky.cz

Smlouvu se společnosti Aristokrat Catering uzavřelo také ministerstvo financí za necelé tři miliony letos v lednu. Ceny za jednoho účastníka jsou zde vyšší. Firma si účtuje bez DPH 490 korun za „malé občerstvení“, 180 korun za nápoje, 320 korun za ranní občerstvení, za dopolední občerstvení s variantou studeného oběda 530 korun, za oběd formou bufetu 432 korun, za večeři formou „finger food“ a nápojů pak 456 korun.

Občerstvení na akce ministerstva pro místní rozvoj vycházejí podle jednotlivých smluv obvykle na desítky tisíc. Například v rámci několika hodin „konzultačního dne k pohřebnictví“ 1. listopadu se projedlo 95 tisíc korun, jídlo na večírek pro zaměstnance stálo skoro 160 tisíc korun a na workshop „Veřejné zadávání pro veřejnost“ více než 110 tisíc korun bez DPH.

Milionové výdaje měl v loňském roce Úřad vlády především za catering v souvislosti s českým předsednictvím Radě EU. Uzavřel k tomu rámcovou smlouvu se společností Zátiší Catering Group, a. s., na celou dobu trvání předsednictví, tedy od začátku loňského července až do konce prosince. Její hodnotu registr neuvádí.

Zajištění cateringu jednotlivých akcí, jako jsou různé neformální rady a konference, obvykle vycházelo na statisíce i miliony korun. Například zajištění cateringových služeb 2. října na summitu na Pražském hradě vyšlo Úřad vlády na více než 4,2 milionu korun bez DPH. Služba obsahovala téměř 3,6 tisíce porcí obědů formou bufetu a neomezenou konzumaci alkoholických nápojů a nealkoholického piva.

Resort spravedlnosti dal za pohoštění na galavečeři ministrů spravedlnosti a vnitra zemí EU na Pražském hradě 1,7 milionu korun.

Výdaje na letošní předsednictví v Radě Evropské unie činily zhruba 2,3 miliardy korun. Z centrálního rozpočtu šlo 1,835 miliardy korun, dalších zhruba 500 milionů pak platily resorty ze svých kapitol.

Pořádání hostin pokračovalo i po skončení předsednictví, kdy večerní raut na konferenci „Moderní veřejná správa 2023“ pro 250 osob vyšel ministerstvo vnitra na konci května na téměř 150 tisíc korun bez DPH.

Na 892 tisíc včetně DPH vyšlo občerstvení na koncertu u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky v pražském Rudolfinu. Dodavatelem byla společnost Maximum Services, s. r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…