Armáda chce zvýšit počet záložáků. Budou jezdit i na mise

16.11.2013 13:57

Příslušníci aktivních záloh armády budou moci být povoláváni do služby v zahraničních operacích. Počítá s tím návrh zákona o službě vojáků v záloze. Normou se příští týden bude zabývat vláda. Vyšší odměňování vojáků v záloze a zvýhodňování jejich zaměstnavatelů má vést k rozšíření počtu členů aktivních záloh. Zatím jich má armáda asi 1000, chtěla by jich však mít pětkrát víc, uvádí dokument Ministerstva obrany.

Armáda chce zvýšit počet záložáků. Budou jezdit i na mise
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Vojsko požaduje zvýšení počtu příslušníků záloh i vzhledem k tomu, že v uplynulých letech setrvale klesaly státní výdaje na obranu, tedy i na profesionální vojáky. Navíc je současný model záloh málo účinný. "Počet zájemců o zařazení do aktivní zálohy se dlouhodobě pohybuje těsně na 1000 osob a od vzniku tohoto druhu zálohy v roce 2002 má sestupnou tendenci," uvádí materiál Ministerstva obrany.

Plán nebude splněn ani za 10 let

Armáda má v současnosti zhruba 20 tisíc vojáků, kteří kromě nasazení na území vlasti plní i mezinárodní závazky v zahraničních misích. Relativně nízký počet armádních profesionálů vede k tomu, že mezi jednotlivými nasazeními v mezinárodních operacích se zkracuje doba regenerace jednotek. "Zapojení aktivní zálohy jako krátkodobého účelového navýšení schopností ozbrojených sil je přijatelnou alternativou proti požadavku na výrazně vyšší rozpočtové pokrytí navýšení počtu vojáků z povolání," uvádí dokument. Vojáci v záloze, kteří pojedou na misi, by měli dostat finanční odměnu podobnou té, jakou dostávají profesionální vojáci.

Počet záloh se má zvýšit například tím, že budou bývalí vojáci povinni po skončení služby v armádě ještě několik let odsloužit v aktivní záloze. Armáda bude do svých záložních řad lákat nové lidi navýšením odměn za službu v záloze nebo příspěvkem na studium pro mladé lidi. Důvodová zpráva k novému zákonu ale uvádí, že maximálního počtu 5000 záložáků nebude dosaženo ani za deset let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…