Armáda navrhuje zavést bojovou a teritoriální úroveň aktivních záloh

22.09.2011 15:32

Armáda řeší budoucnost svých aktivních záloh, kterých je podle velení nedostatek. Jednou z možných variant je vytvoření dvou úrovní "záložáků". Jedna by byla bojová, kam by patřili bývalí vojáci, účastníci zahraničních misí. Druhou by tvořila teritoriální záloha, v níž by byli dobrovolníci z řad občanů, kteří by byli nasazováni hlavně na území České republiky. Na konferenci věnované aktivním zálohám to dnes řekl zástupce náčelníka generálního štábu generál Miroslav Žižka.

Armáda navrhuje zavést bojovou a teritoriální úroveň aktivních záloh

Role záloh bude podle Žižky stoupat i kvůli tomu, že se armáda potýká se sníženým rozpočtem na profesionální vojáky. "V bojové záloze by byli zařazeni bývalí příslušníci současných jednotek. V rámci uzavírání kontraktu s novým vojákem by se podepisovala i klauzule o tom, že po opuštění z armády bude na dobu několika let přiřazen k zálohám, pokud tedy bude k tomu vybrán," vysvětlil generál.

Aktivní zálohy budou mezistupněm mezi armádou a civilní sférou

Jelikož budou v těchto jednotkách i vojáci, kteří absolvovali zahraniční mise, mohli by být bojové jednotky aktivních záloh v případě potřeby nasazeny z v zahraničí, dodal Žižka.

Aktivní zálohy by pro tyto vojáky mohly být mezistupněm mezi profesionální službou v armádě a úplným přechodem do civilní sféry. Velké množství vojáků totiž podle Žižky podepíše kontrakt na kratší dobu osmi až deseti let, služba v armádě pro ně tedy nebude celoživotní a nemuseli by dosáhnout na výsluhy za odsloužení dostatečného počtu let. Služba v zálohách jim tak poskytne potřebný finanční benefit, uvedl Žižka.

Oproti tomu by takzvané teritoriální zálohy byly tvořeny dobrovolníky z řad občanů s civilním zaměstnáním, kteří by absolvovali základní výcvik. Tyto jednotky by byly doplňovány podle krajů, v nichž jsou umístěny. Podílely by se například na likvidaci živelních pohrom. "Byli by v nich opravdu v maximální míře dobrovolníci, kteří podepíší kontrakt na určitou dobu. Nasazeni by byli zejména na území našeho státu," upřesnil Žižka.

Teritoriální zálohy budou dobrovolníci nasazovaní na území ČR

Zástupce náčelníka štábu se postavil vlažně k některým návrhům, aby se i dobrovolníci z řad civilistů dostali ke službě v zahraničních misích. Podle něj je třeba dát vojákům před bojovým nasazením profesionální výcvik. I díky tomu nemá ČR například v misi ISAF v Afghánistánu tolik obětí jako jiné srovnatelně velké země, dodal Žižka.

Vytvoření nového systému záloh bude trvat i několik let. "Není to otázka jednoho roku, " uvedl Žižka. Výzvou pro aktivní zálohy by podle něj mohlo být také vytvoření záložní jednotky pilotů vrtulníků. Na helikoptéry se Česko v rámci NATO specializuje, stojí v čele iniciativy, která jejich využívání v alianci zaštiťuje a v Afghánistánu má jednotku transportních vrtulníků.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…