Armáda prozradila, proč byl pátý voják z Afghánistánu převážen do Česka

14.07.2014 15:55

Pátým vojákem, který nepřežil sebevražedný útok v Afghánistánu, je Jaroslav Lieskovan. Jeho jméno uvedl na tiskové konferenci náčelník generálního štábu Petr Pavel. Rotmistr byl dopraven do české nemocnice v neděli, ale svým vážným zraněním nakonec podlehl.

Armáda prozradila, proč byl pátý voják z Afghánistánu převážen do Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

„My všichni jsme chtěli uvěřit, že zázraky se dějí. Chytali jsme se každé zprávy, která naznačovala, že se voják vážně zraněný při incidentu 8. července, který byl přepraven do České republiky, se svými zraněními vypořádá. Bohužel dnes v jedenáct hodin dopoledne rotmistr Jaroslav Lieskovan svým zraněním podlehl," uvedl Petr Pavel.

Náčelník generálního štábu zároveň vyjádřil soustrast pozůstalým, rodině a přátelům. „Byl skutečně veteránem nejen z hlediska počtu misí, ale i z hlediska počtu odsloužených let,“ dodal Pavel. Rotmistr Lieskovan byl prý duší jednotky, dodával jí sílu a sebevědomí. „V jeho osobě skutečně jednotka přichází o hodně,“ řekl Pavel.

Převoz zraněného koordinovali Češi se svými americkými kolegy z polní nemocnice v Afghánistánu, kde Lieskovan ležel. „S vedoucím traumacentra americké polní nemocnice jsme se shodli, že to je jediná možnost, jak mu poskytnout vyšší standard péče," vysvětlil důvody pro převoz Božetěch Jurenka, ředitel Agentury vojenského zdravotnictví.

Rozhodování o převozu manžela a otce tří dětí prý bylo velice těžké, ale nakonec se k němu přistoupilo, protože jednotky v Afghánistánu pro něj už více udělat nemohly. „Převoz nebyl dělaný jako poslední služba,“ vysvětlil Jurenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…