Armáda vyráží na nákupy. Jen munice se má kupovat za tři sta milionů

30.11.2014 11:38

Armáda příští rok dokoupí další munici za zhruba 300 milionů korun. Informaci o chystané zakázce v pondělí dostane vláda. Jde o opci k zakázce, kterou vláda projednala už letos v srpnu a která má přes agenturu NSPA spadající pod NATO zajistit především střelivo pro ruční zbraně, ale i pro transportéry Pandur nebo stíhačky Gripen.

Armáda vyráží na nákupy. Jen munice se má kupovat za tři sta milionů
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Nová zakázka navyšuje počty u deseti druhů dodávané munice. „Důvodem je dlouhodobý nedostatečný stav zásob munice," sdělilo ČTK Ministerstvo obrany.

Nakupovat se má střelivo pro ruční zbraně, ale i pro kanony na pandurech či neřízené střely pro L-159

V srpnu schválená zakázka za 759 milionů korun počítá s nákupem desítek milionů kusů střeliva pro útočné pušky, samopaly, pistole, kulomety i odstřelovací pušky, ale také pro kanony umístěné na pandurech, kulomety gripenů a vrtulníků Mi-171 nebo neřízené střely pro letouny L-159 Alca. Součástí dodávky v letech 2014 a 2015 má být i pyrotechnická munice nebo klamné cíle.

Podle Ministerstva obrany se podobné nákupy přes agenturu NATO v minulosti osvědčily, ceny se podařilo snížit v některých případech i o několik desítek procent. Důvodem je velikost zakázek, kdy agentura může díky nákupům i pro další země získat množstevní slevy nebo dosáhnout výroby munice, která se nevyrábí pravidelně.

Vojáci nedostatek munice opakovaně kritizují. Za prázdné sklady prý mohou úspory z minulých let, kdy byl armádní rozpočet snižován.

Chystá se i zakázka na opravy letištních radiolokátorů

Kromě toho vláda dostane informaci o chystané zakázce na opravy a údržbu letištních radiolokátorů za zhruba 50 milionů korun. Zakázka je podle armády nezbytná pro prodloužení životnosti těchto zařízení. Dodavatelem bude pardubická firma Eldis, která je podle armády jediným výrobcem tohoto typu radiolokátoru.

Kabinetu bude předložena rovněž zakázka na dočasnou údržbu letounů Airbus za zhruba 81 milionů korun. Dodavatelem bude společnost Czech Airlines Technics, a to do té doby, než bude uzavřena dlouhodobá servisní smlouva s vítězem nynějšího tendru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…