Armádní expert Štefec strkal nos do drahých armádních zakázek. Musel odejít

16.11.2011 13:21

Armádní expert Jaroslav Štefec se na ministerstvu vnitra zabýval podezřelými a často velmi předraženými zbrojními zakázkami. Jeho pátrání však nebylo všem po chuti a snažili se mu to znemožnit. Sledovali ho a do jeho vozu někdo nastrčil zbraň. Tohle Štefec ustál, ale nakonec byl zdiskreditován kvůli vzorovému dopisu, který se dostal do špatných rukou. V srpnu z ministerstva odešel.

Armádní expert Štefec strkal nos do drahých armádních zakázek. Musel odejít

„V daném okamžiku nemělo smysl pokračovat v tom, co jsem na ministerstvu obrany (MO) začal. Bylo zřejmé, že navrhované reformy, které by k něčemu vedly, narážely na stále větší odpor," uvedl Štefec ke svému odchodu v rozhovoru pro server Česká pozice.cz.

Neskutečně předražené armádní zakázky nikoho nezajímaly

K jeho odchodu přispěla i prověrka Národního bezpečnostního úřadu, která se stále protahovala. „Celou dobu se hrálo o to, abych byl pod nějakou záminkou z resortu odsunut. V období, kdy jsem vedl ÚřDA, často jsem narážel na nákupy zbraní, protichemických obleků a zdravotnického materiálu, které sice nebyly veliké objemem, řekněme v hodnotě 40 milionů korun, jež však byly neskutečným způsobem předraženy. Nikdo se tím nezabýval, ačkoliv reálná hodnota té zakázky byla třeba patnáct milionů," nastínil Štefec, proč byl na ministerstvu „neoblíbený".

Nepohodlného Štefce, chtěli přesunout na post ředitele oddělení v sekci vyzbrojování MO. „Tam bych si mohl něco šmudlat, aniž bych ale měl šanci cokoli ovlivnit. Tehdy jsem si řekl dost. Ministr na mě navíc přišel se vzorem dopisu, který jsem napsal."

Osudný dopis

Právě vzorový dopis se stal nakonec záminkou, proč Štefce odvolat. „Ministerstvo obrany jednalo s ruskou stranou o dvoustranné dohodě pokrývající oblast opravy vrtulníkové techniky sovětské provenience. Ruská státní společnost Oboronprom chtěla mít v Česku vlastního obchodního zástupce... Lidé z firmy AKM, kteří měli Oboronprom v Česku zastupovat, se u mě objednali. Chtěli ukázat, jak vypadá oficiální dopis ministerstva obrany. Tak jsem jim napsal vzorový dopis, jenž musí obsahovat hlavičku, podpis, datum a číslo jednací. Dal jsem tam ale vymyšlené číslo jednací. Vzor dopisu jsem vytiskl, podepsal a lidem z AKM dal jako vzor," vysvětlil Štefec.

Dopis byl však později použit při vyjednávání s ruskou stranou. Poradce ministra obrany Luboš Dobrovský pro Českou pozici uvedl, že Rusové použili Štefcův dopis jako originál. Stálo v něm, že Česko souhlasí s tím, aby společnost Oboronprom měla v Česku vlastní zastoupení. Tomu se vedení ministerstva snažilo zabránit.

Zastřel se nebo zmiz!

„Ministr Vondra na základě tohoto dopisu řekl, že když někdo něco takového napíše, tak je pro něj rizikový. Vnímá mě jako Bátoru. Takový člověk má prý jen dvě možnosti: buď se zastřelit, nebo odejít z ministerstva. Tak jsem se naštval a odešel," řekl Štefec a dodal, že dopis byl stejně naprosto podružným problémem. „Byl to zástupný problém, vím, že jsem se v té době stal pro ministra zátěží. Vím, že na něj byl tlak, protože jsem skutečně začal sekat korupční chapadla.

Čtěte více:

Zlevnit armádní zakázky nám pomůže NATO

Smrt svědka v kauze armádních zakázek vyšetřuje policie

Armáda velikosti protektorátního vládního vojska. Už za dva měsíce?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…