Asad je zvíře, uvedl Donald J. Trump

08.04.2018 19:54

Americký prezident Donald Trump se podle serveru Novinky.cz v neděli tvrdě opřel do režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Šéf Bílého domu ho nazval na Twitteru zvířetem. Za údajný sobotní chemický útok vládních vojsk na povstalci ovládané město Dúmá viníci podle jeho slov tvrdě zaplatí.

Asad je zvíře, uvedl Donald J. Trump
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

„Mnoho mrtvých včetně žen a dětí po šíleném chemickém útoku v Sýrii. Oblast, kde dochází ke zvěrstvům, je obklíčena syrskou armádou. Ta ji zcela odřízla od okolního světa. (Ruský) prezident Putin, Rusko a Írán jsou odpovědné za podporu zvířete Asada. Draze za to zaplatí,“ napsal podle serveru Novinky.cz Donald Trump na Twitteru a dodal, že oblast musí být pro proudění humanitární pomoci okamžitě zpřístupněná. Trump se opřel i do svého předchůdce v Bílém domě. Podle něj kdyby Barack Obama konal, „zvíře Asad“ už by bylo minulostí.

Město Dúmá se podle povstalců a Američanů stalo v sobotu terčem chemického útoku syrských vládních sil. Zahynuly desítky civilistů. Počet obětí se odhaduje mezi 40 až 70. „Na internetu také zveřejnili fotografie lidí, kteří prý podlehli účinkům chlóru a dalších chemických látek. Celé rodiny se udusily ve sklepích, kde kvůli neustálému ostřelování a bombardování Dúmy žily,“ napsali podle Novinek.cz záchranáři. Mezi oběťmi byly i malé děti.

Celá zpráva zde.

Syrská vláda i armáda použití chemických zbraní podle BBC popřely. Stejně tak Rusko. Generál ruské armády Jurij Jevtušenko použití chemických zbraní v Sýrii popřel. Rusko je podle něj, jak uvádí server Novinky.cz, připraveno „okamžitě po osvobození Dúmy vyslat své specialisty na ochranu proti radiaci a chemickým i biologickým látkám“. Získají prý vzorky, které potvrdí, že zprávy nejsou založené na reálném základě. „Podle Jevtušenka se některé západní země snaží zabránit operaci, jejímž cílem je vytlačit rebely z organizace Džajš al-Islám z Dúmy, a z toho důvodu využívají téma chemických zbraní,“ uvádí server.

Zprávy o Dúmě jsou pro české MZV znepokojující. Použití chemických zbraní ministerstvo dlouhodobě odsuzuje. Koordinovanou akci ze strany EU pak očekává v případě, že se zprávy potvrdí. Turecké ministerstvo zahraničí útok odsoudilo a domnívá se, že všechny indicie nasvědčují tomu, že viníkem je syrský režim. Generální tajemník OSN António Guterres pak vyzval k zastavení bojů v Sýrii. Podle jeho slov OSN není v tento okamžik schopná zprávy ověřit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…