Ať kandiduje na Hrad Bohuslav Sobotka, zaznělo v anketě mezi osobnostmi

21.02.2016 10:34

Magazín Reportér uveřejnil anketu, v níž české osobnosti odpovídaly na otázku, koho by si přály za příštího prezidenta. Stranou nezůstal ani dnešní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Padala i jména Jana Švejnara, Václava Klause nebo současného prezidenta Miloše Zemana. Svého favorita prozradila i Jana Bobošíková.

Ať kandiduje na Hrad Bohuslav Sobotka, zaznělo v anketě mezi osobnostmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Řada osobností odpovídala v anketě magazínu Reportér, kdo by mohl být příštím českým prezidentem, pokud jde o přímou volbu 2018. Hana Lundiaková, spisovatelka, textařka a zpěvačka vystupující pod nickem STINKA prý souzní např. s někdejším předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Nejraději by měla první českou prezidentku, třeba socioložku Jiřinu Šiklovou.

„Celkem souzním i s pragmatickými názory bývalého předsedy České pirátské strany Ivanem Bartošem. Především s jeho názorem, že téma migrace části světové populace slouží našim politikům a médiím k odvádění pozornosti od tichých nekalostí a touhy ovládat pomocí strachu. Více než blízké mi jsou názory a činy filozofa, aktivisty, salesiánského kněze Ladislava Heryána. Dost snění. Předpokládám, že ČSSD najde pro rok 2018 nového důstojného kandidáta, i kdyby jím měl být premiér Bohuslav Sobotka,“ poznamenává spisovatelka. Za ideální by považovala moment, v němž současný prezident Miloš Zeman už nebude svůj post obhajovat.

Český šachista David Navara by na postu hlavy státu rád viděl ekonoma Jana Švejnara. Sociolog Ivo možný zmínil předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou, která se v nadcházejících krajských volbách rozhodla kandidovat za Starosty a nezávislé.  

Svůj názor vyjevil také Václav Klaus mladší, expert ODS pro oblast školství. „Herec Petr Nárožný. Anebo politik a profesor Petr Fiala – ten by se na to, myslím, typově hodil, toho bych volil. Pokud ale pravice postaví slaboučkého kandidáta a jinak tam bude tisíc dvě stě neomarxistických kandidátů od Pospíšila přes jenerála, Dienstbiera až po Halíka, pak budu volit stejně jako minule. Miloše Zemana,“ konstatoval syn exprezidenta Václava Klause staršího.

Spisovatel Ondřej Neff by měl rád za prezidenta generála Petra Pavla, který slouží vlasti jako voják a není to egocentrik jako současný prezident či jeho předchůdci a pravděpodobně by neupřednostňoval určité skupiny občanů, jak činili dosavadní tři prezidenti České republiky.  

Někdejší europoslankyně Jana Bobošíková, která sama na post hlavy státu kandidovala, ale v roce 2013 skončila mezi uchazeči o Hrad na posledním místě, by nejraději na Hradě viděla katolického kněze a bohemistu profesora Petra Piťhu. „Trvám ale na tom, že nikoho nevyzývám,“ zdůraznila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…