Ať odboráři drží hubu? Pane Schwarzenbergu, vítám Vás na levici, píše Keller k Ukrajině

10.03.2014 13:03

Sociolog a lídr kandidátky ČSSD do evropských voleb Jan Keller v článku psaném pro deník Právo, který vyšel i na webu ČSSD, komentoval dění na Ukrajině. Někteří komentátoři připodobňují protesty na Majdanu k levicovým vystoupením typu Occupy Wall Street. S tím souhlasí a podporují to pravicoví politici, ale podle Kellera tomu tak vždy nebylo.

Ať odboráři drží hubu? Pane Schwarzenbergu, vítám Vás na levici, píše Keller k Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Také v Česku se demonstrovalo proti vládě premiéra Petra Nečase (ODS). Na Václavském náměstí se sešlo až sto tisíc odborářů, kteří vyjádřili nesouhlas s reformami. 

Bursík kdysi spílal odborům za demonstraci. Dnes protesty sám pořádá

Politici ODS, TOP 09 i Věcí veřejných protest označili za shromáždění nenávistné lůzy, která ve společnosti rozpoutává nejnižší pudy.

V roce 2008 tehdejší místopředseda vlády Martin Bursík zase spílal odborům za nepřípustnou politizaci. V červnu toho roku se rovněž stávkovalo. Dnes ale Bursík pořádá demonstrace na podporu ukrajinských občanů bojujících proti narůstajícím sociálním nerovnostem a proti lidem, kteří neúměrně a nepoctivě zbohatli.

Kníže má blízko k lidu. Přesvědčila mě jeho podpora demonstrací proti nepravostem bohatých

Největší názorovou proměnou ale prošel Karel Schwarzenberg, všiml si Jan Keller. Před nějakou dobou vzkazoval tehdejšímu šéfovi ČMKOS Jaroslavu Zavadilovi, ať „všichni drží hubu“ a neztěžují dialog hospodskými výroky.

„Nebyl jsem si tehdy příliš jist, zda kníže má opravdu k lidu blíže. Teprve jeho jednoznačná podpora demonstracím proti nepravostem bohatých a za sociální rovnost mne přesvědčila,“ rýpl si Keller.

Co přesně Jan Keller napsal ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…