Ať se nechá vyšetřit, nedostudovaný lesník. Drsné ohlasy útoku knížete na Zemana

14.07.2013 17:16

Levicovým politikům se vůbec nelíbí slova předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga pro rakouský deník Kleine Zeitung, kde přirovnal výklad Ústavy prezidentem Zemanem k "uchopení vlády nacisty v Německu v roce 1933 či komunisty v únoru 1948". „On se snad zbláznil! To jsou výroky hraničící se zdravým rozumem,“ reagoval kupříkladu senátor Jaroslav Doubrava. "Připadá mi to hodně přitažené za vlasy," míní pak i místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Ať se nechá vyšetřit, nedostudovaný lesník. Drsné ohlasy útoku knížete na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na inauguraci Miloše Zemana

Bývalý ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si pěkně nahrál na smeč. Schwarzenberg totiž označil v rakouském deníku Kleine Zeitung kroky prezidenta Miloše Zemana „za pokus o převzetí moci“.

„Instalování Rusnoka do funkce předsedy vlády proti vůli Parlamentu je ze strany Zemana 'saháním po moci'," uvedl pro Kleine Zeitung Schwarzenberg. Podle něj Zeman si prý automaticky myslí, že, když je přímo zvoleným prezidentem, tak mu to také dává větší pravomoci. Proto přirovnal prezidentův výklad Ústavy k uchopení vlády nacisty v Německu v roce 1933 či komunisty v Československu v únoru 1948.

„Tuto čistě formální interpretaci Ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu," řekl Schwarzenberg.

Jeho slova ale naježila nejenom politiky, ale také třeba politologa Zdeňka Zbořila.

Ransdorf: Je nedostudovaný, ví o historii málo

„Já bych řekl, že Karel Schwarzenberg je nedostudovaný lesník, a myslím si, že o historii ví velmi málo. To je všechno, co k tomu mohu říct,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf.

„Vůbec by to nebylo od věci,“ odvětil pak Ransdorf k tomu, zda by se třeba Schwarzenberg neměl Zemanovi omluvit. „Exministr zahraničí by si měl uvědomit, kde jsou meze slušného chování,“ doplnil Ransdorf.

„Já to ani nechci komentovat, To je totiž taková blbost, že to ani nestojí za žádný komentář,“ zmínil napřed překvapeně ke slovům bývalého šéfa diplomacie politolog Zdeněk Zbořil.

Zbořil: Je to nebezpečné a blbé!

„Vláda Jiřího Rusnoka přece nebude vládnout bez souhlasu Parlamentu! Vždyť do třiceti dnů má předložit programové prohlášení a požádat o důvěru. A teprve potom můžeme mluvit o tom, zda jí Parlament dá nebo nedá souhlas. Ať si pan Schwarzenberg pořádně přečte Ústavu. To fakt nemá cenu komentovat. Je to nebezpečné v tom, že si vůbec troufne srovnávat Zemana, který už byl předsedou vlády, s nějakým Hitlerem, Mussolinim nebo s Klementem Gottwaldem,“ uvedl dále rozhořčený Zbořil.

„Ať se o tom pan poslanec baví s těmi svými přáteli, kteří mají podobné názory, ale ať se nechová stále jako místopředseda vlády,“ vyslal doporučení politolog.

„To si snad myslí, že jenom on zažil nacistickou okupaci a komunismus, který tady ani nebyl? Když mu jde o tu nápodobu k italskému nebo nacistickému fašismu, tak ať si přečte, co psával jeho otec do časopisu Vlajka ve třicátých letech! Jaký to byl obdivovatel autoritativního státu, a nepoučuje nás o demokracii. Co si vůbec myslí ten člověk? On chce snad zahájit občanskou válku? Tak ať zkusí zvednout lidi, aby šli do ulic. Možná by byl převapen tím, že by si pak lidé vybrali jiný cíl nežli Miloše Zemana - klidně by to mohl být on nebo místopředseda jeho strany TOP 09,“ dodal Zbořil pak k dalšímu vyjádření Schwarzenberga o tom, že bude bojovat za legalitu státu.

„Jako starší ročník, který zažil diktaturu, budu proti tomu bojovat všemi silami. Budeme bránit legalitu republiky v plném nasazení," prohlásil totiž navíc pro rakouský list Schwarzenberg.

Doubrava: Měl by se jít léčit, zbláznil se

Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši) pak na konto exministra použil dokonce ještě tvrdší slova, v nichž hovořil kromě jiného i o „nehoráznosti“.

„On od té doby, co nebyl zvolen prezidentem, tak se snad zbláznil! To jsou výroky nejenom za hranicí slušnosti, ale hraničící i se zdravým rozumem. On by se měl nechat vyšetřit odbornými lékaři, jestli je schopný se vůbec zúčastňovat veřejného života,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Doubrava k výrokům předsedy TOP 09.

„Omluva je tady na místě, měla by přijít, je ale otázkou, jestli nějaké omluvy pan Schwarzenberg je vůbec schopný. On je pořád ještě ochrnutý neúspěchem z prezidentské volby a bude tak kolem sebe kopat, dokud bude žít,“ pronesl dále Doubrava.

„Proti čemu chce Schwarzenberg bojovat? Na takovou nehoráznost těžko hledáte slova... Podívejte se, kolik škod on v pozici ministra zahraničí napáchal, kolik zakázek, a dokonce i velmi významných, zmařil. Podívejte se na jeho výroky k Ázerbajdžánu vůči Arménii. Můžete takto sázet jeden případ vedle druhého. Je tak dobře, že z toho postu odešel,“ doplnil Doubrava.

Hodně přitažené za vlasy...

Stínový ministr zahraničních věcí ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek nejprve připomněl, že hlavní titulek článku The Economist magazine o české politice zní také ve smyslu ´Chňapání po moci´. „Takže v tomto smyslu výrok Schwarzenberga, že Zeman v případě instalování Rusnoka do funkce 'sahá po moci', není nic objevného," připomněl Zaorálek.

„Že se snaží dnes i prezident vytvořit silnou pozici, tak to je tak banální, že to nestojí ani za řeč. Pouze ty paralely, jako únor 1948 a podobně, mi připadají jako hodně přitažené za vlasy. Vcelku to je navíc zbytečné, neboť existuje jeden jednoduchý způsob, pokud se Karel Schwarzenberg obává, že prezident získává příliš mnoho moci. Stačí, když podpoří náš návrh, abychom rozpustili sněmovnu, a ta situace bude rázem vyřešena,“ podotkl rázně Zaorálek.

„Rozpadající se koalice již není schopna ničeho, takže tady je logicky prostor, do něhož vstupuje prezident. Do značné míry si to ale může přičíst pan Schwarzenberg na konto sám. Je tak od něj přehnané používat těchto výroků jako únor 1948 a podobně. Je to totiž úplně jiná historicky nesrovnatelná situace,“ zmínil a zdůraznil, že si přesto nemyslí, že by se měl Schwarzenberg omluvit.

Ať už se ani neomlouvá

„Komu by se měl omlouvat? Pokud Zemanovi, tak to nebude k ničemu. Já bych byl radši, kdyby souhlasil s naším návrhem na rozpuštění sněmovny, to by bylo daleko efektivnější. Přestřelky jsou zbytečné a nepomáhá to ničemu,“ dodal.

Připomeňme, že zatímco prezident Miloš Zeman nechal výroky šéfa TOP 09 bez reakce, tak první místopředseda ČSSD Michal Hašek již vyzval Schwarzenberga, aby se za výroky prezidentovi omluvil.

„Výzvám pana předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby přestal poškozovat pověst ČR a omluvil se za své dnešní výroky občanům a prezidentovi ČR. Srovnání současného politického vývoje v ČR s nástupem nacismu a komunismu je hrubým znevážením demokratické volby občanů ve svobodných prezidentských volbách,” uvedl Hašek pro média.

Zhovadilost, míní mediální odborník

Mediální odborník Jiří Bystřický slova Schwarzenberga označil jako zhovadilost.

„Já si myslím totéž, co politici, kteří hovoří o tom, že se snad pan exministr zbláznil,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bystřický. Podle něj byla v Německu v roce 1933 úplně jiná situace, nežli dnes v ČR. „Plně souhlasím i s tím, že Schwarzenbergova slova jsou nejen přitažená za vlasy, ale je to od něj dokonce i zhovadilost něco takového říci,“ podotkl Bystřický rázně.

Poslanci si ovšem podle něj na druhou stranu sami na sebe ušili léčku v podobě přímé volby prezidenta a teď se tomu diví. „Ale nevím, jestli by se měl Schwarzenberg omluvit. Vždyť on je občan Švýcarska a jaksi nepochopil svou roli v České republice. Protože ale udělal zhovadilých výroků na českou adresu už hodně, tak by přinejmenším diplomatická omluva byla od něj na místě,“ dodal mediální expert.

 

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…