Ať složí funkci a jde dělat něco jiného, pustil se Rath u soudu do žalobce Jiráta

03.12.2013 19:51

V úterý pokračoval soud s exposlancem Davidem Rathem a dalšími obžalovanými v korupční kauze. Na řadu přišel poslech pořízených odposlechů. Rath si při jednání opakovaně stěžoval na nesrozumitelnost odposlechů, jejich nekompletnost. Státního zástupce Petra Jiráta nepřímo vyzval, aby sám vyvodil odpovědnost, pokud se ukáže, že se jako exposlanec a otec od rodiny nechystá k útěku. Zprávu přináší server iDnes.cz.

Ať složí funkci a jde dělat něco jiného, pustil se Rath u soudu do žalobce Jiráta
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

David Rath k soudu dorazil poprvé bez eskorty, protože už není ve vazbě. Při posledním jednání před měsícem tomu ještě bylo jinak. Rath si při jednání opakovaně stěžoval na to, že odposlechy byly nesrozumitelné, nepomohlo mu, ani když dostal sluchátka, díky nimž mělo být tajně nahraným rozhovorům lépe rozumět.

Odposlechy jsou nesrozumitelné a kusé, stěžuje si Rath

"Policie na podkladě nějakého drbu žádá o nasazení takovéto techniky, aniž by tyto spekulace podložila jediným přímým důkazem," konstatoval Rath. Nesrozumitelné jsou odposlechy prý i proto, že jsou nekompletní. Kompletní zveřejnění odposlechů ale podle zákona není možné. "Nedá se určit, který den, ve kterou hodinu byly pořízeny," postěžoval si exposlanec.

Opakovaně odmítl myšlenku, že se podílel na schvalování předražených zakázek. Odborné posudky podle něj ukázaly, že předražené nebyly. Nelíbilo se mu ani to, že má státní zástupce Petr Jirát pořád za to, že by on sám mohl utéct. "Mám sto chutí ho vyzvat, že za předpokladu, že budu odsouzen a nastoupím do výkonu trestu, zda on složí funkci a půjde dělat něco jiného. Jestli si za tím svým tvrzením stojí natolik, že když já udělám pravý opak, tak odejde ze státního zastupitelství a uzná svůj omyl," uvedl také Rath. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…