Atmosféra teroru, popisuje senátorka Kovářová, co se děje po hlasování. Ale na ni to nefunguje

16.07.2023 8:41

Senát v minulém týdnu diskutoval nad smlouvou mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany. V té souvislosti na síti promluvila senátorka Daniela Kovářová, která hovořila o atmosféře teroru. „V takové atmosféře najednou nejde o přirozenou pluralitu názorů, ale o prosazování toho jediného správného," uvedla.

Atmosféra teroru, popisuje senátorka Kovářová, co se děje po hlasování. Ale na ni to nefunguje
Foto: archiv D. Kovářová
Popisek: Senátorka Daniela Kovářová

„Atmosféra teroru = veřejný tlak, abychom všichni byli pro/proti. V takové atmosféře najednou nejde o přirozenou pluralitu názorů, ale o prosazování toho jediného správného. Jak vypadá atmosféra teroru? Ostatní vám dávají najevo, že musíte hlasovat s většinou, jinak se zhroutí svět (a oni vás odsoudí). Tato atmosféra přesvědčí mnohé slabší odpůrce, aby konformně souhlasili nebo se radši hlasování vyhnuli, byť mají jiný názor, byť s tím jediným prosazovaným nesouhlasí. Tomuhle se nebudu podvolovat, k takové atmosféře nebudu přispívat. Mohu mít názor svůj - třeba špatný, třeba hloupý, třeba naivní nebo minoritní. Ale bude můj," napsala k hlasování o smlouvě.

„Každý, kdo mě nutí hlasovat s davem nebo po mém minoritním hlasování mě za něj odsuzuje a plive na mě kvůli tomu, jen k té atmosféře teroru přispívá. Mě to neovlivní, jen utvrdí. Ale ty slabší to umlčí. To je vaše dílo, vy obhájci jednomyslných hlasování! Jednomyslně se nechová ani nehlasuje žádná normální společnost," dodala.

Své hlasování Kovářová vysvětlila také podrobněji již v den, kdy se smlouva probírala.

„Skládám účty aneb jak a proč jsem dnes v Senátě hlasovala: Senátní tisk č. 108: PROTI (České úřady ztrácejí pravomoci na našem území. Bez našeho vědomí, bez našeho souhlasu a zdarma zde cizí moc může jednat dle své libovůle. Naši bezpečnost má chránit NATO, a ne asymetrická smlouva, jejíž text nám byl předložen nikoli k debatě, ale k odkývání.) Schváleno (ze 72 přítomných senátorů 66 pro, proti 2). Senátní tisk č. 92: PRO (Standardní mezinárodní smlouva s vyváženými právy a povinnostmi na obou stranách). Schváleno (z 69 přítomných 55 pro, proti 0)," uvedla.

Proti schválení dohody hlasovala také senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. „Pokud parlament schválí tuto dohodu, dovolím si spekulovat, že mohu předpokládat, že stejný parlament schválí i pobyt vojsk USA na našem území. Je otázka jenom, kdy,“ je si senátorka jista.

Ta pro hlasování a svoji pozici při něm našla i paralelu s rokem 1968.

„Jsem v poklidu pouze v té části, že když tady zvali v 68 soudruzi sovětská vojska, proti jejich přítomnosti jsem byla nemlich tak, když to řeknu po česky, tak tři poslanci hlasovali proti vstupu vojsk, 11 se hlasování zdrželo. Můj hlas bude dnes evidován v kategorii proti. Řekla jsem k tomu svoje důvody,“ deklarovala jasně svoje stanovisko senátorka, která si navíc myslí, že zmíněná dohoda je nejednoznačná, jednostranná a že v řadě věcí ČR vyšla vstříc americké straně," uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Začnu z jiného soudku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEvaKá , 16.07.2023 10:35:30
nezdá se vám, že poslední dobou se zvýšila intenzita mazání příspěvků zde v Parlamentních listech? Včera jsem napsala vážně slušný komentář - a byl smazán, pro porušování etického kodexu...(tak nevím, nové vedení?!). Jinak k článku...nesmírně si vážím obou "rovných" poslankyň. Jsem na ně hrdá.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…