Au. Po projevu je z Fialy boxovací pytel. A nemlátí ho zdaleka jen Babiš

22.06.2022 21:10 | Ze sítí

Dnešní projev premiéra Petra Fialy (ODS) k ekonomické a politické situaci Česka budí na sociálních sítích rozporuplné reakce. Přestože část komentujících vnímá projev jako „vynikající“, zaznívají ve větší míře negativní reakce i od lidí, kteří běžně k současnému kabinetu nejsou příliš kritičtí. Mnozí se přitom pozastavují zejména nad Fialou kritikou předchozího Babišova kabinetu, jež zaznívala hned zkraje projevu a pokračovala i v jeho průběhu. „Velkorysé vládní PR,“ ozývá se. A nechybějí ani spekulace, zdali se projevem premiér nechtěl zbavit pozornosti kolem kauzy spojené s vládním STAN. Podle šéfredaktora MF DNES Jaroslava Plesla dnes k občanům od Fialy zazněl „hodně silnej signál“.

Au. Po projevu je z Fialy boxovací pytel. A nemlátí ho zdaleka jen Babiš
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala při projevu k národu

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Fiala dnes ve svém projevu hovořil především o ekonomické situaci země či o válce na Ukrajině a jejích důsledcích, neopomenul zmínit také opozici. 
 
K inflaci řekl, že za ni může i kabinet expremiéra Babiše. „Šlo o přímý důsledek covidové pandemie, ale bylo to také způsobeno chováním minulé vlády, která pomohla rozpoutat tuto historicky nevídanou drahotu. To je fakt, na kterém se shodují ekonomové. Nikdo netušil, že se objeví ruský útok na Ukrajinu. Vrátila se válka se všemi důsledky,“ zaznělo. 
 
Kritika vůči minulému kabinetu pak z úst premiéra pokračovala i kvůli energetické nesoběstačnosti naší republiky. Podle Fialy ještě před pěti lety jsme měli velkou část plynu zabezpečenu z Norska, avšak vláda Andreje Babiše nic neudělala pro to, aby tyto dodávky udržela.
 
Slova předsedy vlády směrem k současné opozici vzbudila pozornost u mnohých komentujících. Novinář Daniel Morávek míní, že premiér svým projevem k národu „dostal prime-time největších tuzemských TV, ve kterém mohl bez jakékoli oponentury zkritizovat předchozí vládu a vychválit tu svoji“.
Podobná slova volil také novinář Filip Rožánek. „Premiér si užívá nevídaný prostor bez zpětné vazby na všech hlavních kanálech. Přemýšlím, která část toho dlouhého vystoupení si zasloužila ‚mimořádný projev‘ a nešlo pro ni využít standardní prostředky,“ hodnotí s tím, že šlo i „velkorysé vládní PR narvané do formátu pro krizové situace“.
„Začít ‚projev k národu‘ ukazováním na minulou vládu a pak se k tomu ještě vracet, to mi teda nepřijde úplně státnický,“ míní o Fialově projevu novinář a moderátor Čestmír Strakatý.
A proč šlo o mimořádný projev k národu, nechápe ani žurnalista Filip Titlbach. Premiér měl podle něj svolat klasickou tiskovou konferenci. „Zvlášť, když prostor využil i pro útoky na minulou vládu,“ dodal. 
Premiér se vyjádřil také k energetice, přičemž uvedl, že hlavním cílem jeho vlády bude energeticky soběstačná Česká republika.„Masivně podpoříme výstavbu fotovoltaických elektráren. Bude nás to stát spoustu úsilí a hodně peněz. Je to investice do naší energetické suverenity,“ řekl. A nastínil, že stát bude chtít mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren a tedy vlastní výrobu elektřiny. 
 
Právě mimo jiného i těchto slov premiéra si povšimla ekonomka Danuše Nerudová, jež má záměr kandidovat na novou hlavu státu. „Energetická suverenita. Cílená pomoc potřebným. Zjednodušení žádostí o podporu. Tři velmi dobré a klíčové kroky vlády Petra Fialy, které opravdu jsou pomocnou rukou,“ chválí za ně ministerského předsedu. 
Překvapilo to i podnikatele Radovana Vávru, kterého vládní TOP 09 nominovala do dozorčí rady ČEZ. 
„Wau!!! Petr Fiala právě oznámil masivní vstup státu do energetiky!“ neskrýval překvapení. 
Padají také reakce na to, že se Fiala ani slůvkem nezmínil o vážné kauze koaličních starostů. „Nu, tak k aktuální kauze nic. Žádný Slepičák, Kosák ani Myšák…“ všímá si moderátor Jakub Železný s poukazem na přezdívky, které používala organizovaná skupina kolem obviněného exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka. 
 
Hlubuček v ní měl přezdívku „Slepičák“, podnikatel Michal Redl byl „Mišák“ a obviněný podnikatel Pavel Kos „Kosák“.
 
„Asi to není důležité, to jen média to tak zveličují. Snad to nebyl záměr. Vymlčet to. Na druhé straně: nárůst cen energií je nepochybný problém, který je třeba řešit a je třeba věřit, že vláda (snad) ví, co dělá…“ shrnuje Železný. 
Že mohlo jít ze strany předsedy vlády o načasování s cílem přebít kauzu Hlubuček, se zmiňuje také komentátor Martin Fendrych. Prý ještě uvidíme, jestli premiérovi tato možná snaha vyjde. 
Objevují se i hlasy od opozice. Předseda hnutí ANO v Praze Ondřej Prokop míní, že si Fiala „spletl proslov k neklidnému lidu v hlubokých potížích s předvolebním meetingem“. 
Velmi krátce projev shrnul také poslanec Patrik Nacher (ANO), který sestavil krátký příspěvek, v němž si zapsal, komu premiér dával zásluhy, a koho naopak vinil z aktuální situace. Nacherovi vyšlo, že Fiala chválil jen svoji vládu. 
Šéfredaktor MF DNES Jaroslav Ples ve svém shrnutí projevu premiéra také nešetřil. „Takže si to shrňme: Nic pro vás nemáme, ale dáváme dost, jen jste si toho nevšimli. A bude to ještě horší. Ekonomickou válku vyvolal Putin sankcemi, které na sebe uvalil, aby nás zničil. A za všechno ostatní může Babiš,“ napsal.
 
„Tak to byl hodně silnej signál. Ten projev psal zřejmě stejnej bůh, jako ten tweet o úspěšném zvýšení počtu rodin na dávkách,“ padlo také od Plesla. 
 
Zaznívají však také značné ovace. Právník Ondřej Šimíček, který je členem ODS, projev hodnotí coby „vynikající“. Fiala dle jeho názoru „pojmenoval problémy, nabídl řešení a ujistil, že vláda dělá, co je v jejích silách, pro energetickou bezpečnost“.
 
„Řešit komunální kauzu může chtít jenom idiot, který má v palici jako nejhorší zločin rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví,“ vzkázal pak těm, kterým chybělo zmínění kauzy kolem Hlubučka a vládního STAN.
 
Také předseda Senátu Miloš Vystrčil Fialu chválí. Premiér prý „pravdivě popsal situaci, ve které se nacházíme“ i vysvětlil její příčiny. „Za mě férové, srozumitelné a zároveň rovné a partnerské vystoupení Petra Fialy k občanům,“ ocenil stranického kolegu. 
Také ministryně pro vědu, výzkum a inovace ve Fialově vládě Helena Langšádlová (TOP 09) šéfa vlády chválí. Podle ní je rozdíl oproti Babišovi patrný na první pohled. „Petr Fiala je premiérem půl roku, ale kontrast oproti jeho předchůdci je stále viditelný tak, jako by nastoupil včera. Jeho dnešní projev byl klidný, srozumitelný a dodal naději,“ hodnotí s tím, že rozdíl oproti Babišově kabinetu je též kromě vystupování i v samotné práci.
Chvilkami si prý zkoušel „v tý Kramářovy vile“ představit předchůdce Babiše i komentátor Martin Schmarcz. „Máme ale štěstí v neštěstí, že jo?“ došel po těchto představách k závěru. 
Bývalý europoslanec Jaromír Štětina však zcela uspokojen projevem Fialy nebyl. Premiér se podle něj měl inspirovat v Kyjevě. „Sledoval jsem projev premiéra. Mluvil o krizi, v níž jsme se ocitli. Nezmínil se o komunismu. Česká vláda nemá na zákaz komunistické strany, jako měla vláda Ukrajiny,“ kritizoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…