Audit eurokomise o Babišově střetu zájmů a chybách v dotacích pro zemědělce. Padla tučná pokuta

13.06.2022 18:56

Výsledkem auditu Evropské komise o střetu zájmů expremiéra Andreje Babiše a chybách v zemědělských dotacích je pokuta 3,3 milionu eur (82 milionů korun). Rozhodnutí o finanční korekci dotací může Česká republika napadnout u Soudního dvora Evropské unie.

Audit eurokomise o Babišově střetu zájmů a chybách v dotacích pro zemědělce. Padla tučná pokuta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Agrofertu na pražském Chodově

„Mohu potvrdit, že bylo zveřejněno prováděcí rozhodnutí Komise k auditnímu šetření, které probíhalo od roku 2019. Prováděcí rozhodnutí informuje o vyloučení některých výdajů. Součástí vyloučených výdajů je poskytnutá dotace na projekt šetřený z důvodu střetu zájmů,“ uvedla pro iROZHLAS.cz vedoucí tiskového oddělení Státního zemědělského intervenčního fondu Luďka Raimondová.

Celková finanční korekce u zemědělských dotací vychází na 3,3 milionu eur (82 milionů korun), z čehož 1,1 milionu korun se týká konkrétního projektu se střetem zájmů, který audit posuzoval. Závěrečná zpráva auditu dorazila do České republiky již 4. dubna. Na světlo se ale dostala až nyní, kdy auditoři rozhodli o celkové výši pokuty.

Rozhodnutí auditu o finanční korekci může Česká republika žalovat u Soudního dvora Evropské unie. „Zemědělský fond zpracoval varianty dalšího možného postupu. Nyní očekává schválení konkrétní varianty, podle které bude dále postupovat,“ uvedla Raimondová. Ministerstvo zemědělství již začátkem roku žalovalo Brusel kvůli výši 1,15 miliardy, kterou Evropská komise uvalila za chyby v zemědělských dotacích z roku 2017.

Státní zemědělský fond mezitím pozastavil některé projekty koncernu Agrofert, které měly být dotovány až půl miliardou korun. Babiš ani zástupci Agrofertu s výsledky auditu dlouhodobě nesouhlasí. „O závěrečné zprávě jsme se dozvěděli z médií, nemáme k ní bližší informace. Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu s právem České republiky a Evropské unie,“ uvedl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…