Auta hoří už i ve Francii. Kvůli policii a koronaviru

20.06.2020 13:30

Od počátku nového tisíciletí se v ulicích francouzských měst čas od času objeví výtržníci, demonstranti a vandalové, kteří dávají najevo svou nespokojenost, zapalují auta a ventilují tak svůj hněv i strach. Letos k protestům došlo i navzdory koronaviru. V ulicích několika francouzských měst hořela auta. Jedním ze spouštěčů je pravděpodobně i nejistota spojená s koronavirem.

Auta hoří už i ve Francii. Kvůli policii a koronaviru
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

V USA dál zuří nepokoje. Lidé vyrazili do ulic kvůli smrti George Floyda, kterého udusil bělošský policista. Protestuje se však i v jiných zemích, kupříkladu ve Francii. Kvůli počínání policie i kvůli koronaviru.

Podle informací serveru iDNES.cz před týdnem vypukly demonstrace a nepokoje. Dochází k zapalování aut a k ničení dalšího majetku. Lidé tak dávají najevo i obavy, co všechno ještě přijde s koronavirem a co všechno přijde po něm. Nepokoje začaly v okrajových čtvrtích několika měst. Tamní obyvatelé mají pocit, že je úřady v koronakrizi přehlížejí a chtějí na sebe upozornit.

Proto házejí po strážcích zákona petardy. Policie prý našla i sklad se zápalnými lahvemi. Policie používá proti demonstrantům slzný plyn.

„Rozbuškou protestů byla dopravní nehoda, při níž se třicetiletý motorkář bez helmy vážně zranil při nárazu do otevřených dveří neoznačeného policejního vozu,“ napsal server. Onen motorkář věří, že ho policie zranila schválně. Současně ale veřejně vyzval demonstranty, aby se nedopouštěly násilných aktů.

Protesty navíc přiživila nespokojenost lidí s prací policie, která pokutuje narušitele nočního zákazu vycházení. Ten byl ve Francii vyhlášen kvůli koronaviru. Ve Francii nemoc covid-19 postihla asi 160 tisíc lidí. Na 22 tisíc nemocných zemřelo. Řada dalších lidí přišla o práci a ocitla se v existenční krizi.  

Francouzský premiér Édouard Philippe spolu s kolegy vyjadřuje pochopení pro obavy demonstrantů z koronaviru i z budoucnosti po koronaviru, ale odmítá ustupovat vandalům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…