Auta, výlety a luxus. Státní lesy utrácely, až třísky lítaly

08.06.2012 8:58

Státní podnik Lesy ČR zpravuje přibližně polovinu lesů v zemi. Výsledky dosud neveřejné části prověrky NKÚ, které přináší dnešní Hospodářské noviny (HN), ukazují, že se zde miliony, ale i miliardy rozhazovaly ve velkém. Nakupovala se nová auta, schůze probíhaly v luxusních hotelích. Odpovědné osoby svou roli buď umenšují, nebo mlčí.

Auta, výlety a luxus. Státní lesy utrácely, až třísky lítaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Točíte muzikál, chcete koupit nové auto, nebo byste rádi dostali zaplacenou luxusní služební cestu, při které prožijete i příjemnou dovolenou? Stačí se obrátit na státní podnik Lesy ČR. Informace z neveřejné části auditní kontroly, která probíhala ve firmě rok a půl, dokazují, že Lesy ČR platily drahé zahraniční cesty, nákup nových vozů a jednomu z externích advokátů pak za den práce vyplatily 577 tisíc korun.

Je libo nová auta?

„Lesy ČR nehospodárně vynaložily finanční prostředky pro nákup pěti nových vozů Audi, které nepotřebovaly, shrnují pracovníci NKÚ, co zjistili, když procházeli velké nákupy na začátku roku 2009, tedy nedlouho po příchodu ředitele Svatopluka Sýkory. Lesy tehdy nakoupily bez otevřeného výběrového řízení šest automobilů Audi A4 a A6 za 5,3 milionu bez DPH a pak přidaly ještě jeden vůz Audi A8 za 1,6 milionu,“ píše deník.

A to zdaleka není jediný případ, kdy se peníze státu, tedy daňových poplatníků rozhazovaly ve velkém. Např. v letech 2009 a 2010 zasedali představitelé dozorčí rady v řadě luxusních hotelů, za což zbytečně utratili 359 tisíc korun. Šéfem rady byl v té době pozdější ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Ten Hospodářským novinám řekl, že závěry NKÚ spojené s fungováním dozorčí rady považuje za nepodstatné.  

Nepodstatné věci?

„Nechci se zbavovat odpovědnosti, ale pokud by mě NKÚ při tvorbě své zprávy kontaktoval, mohlo se předejít řadě nedorozumění. Ty, které se týkají přímo dozorčí rady, jsou podle mě neopodstatněné,“ uvedl Drobil.

Stejně jako Drobil se však k hospodaření podniku nehlásí ani další exministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), který tvrdí, že jako šéf resortu sledoval celkové směřování podniku, ale provozní věci nikoli, protože tato oblast spadá pod kompetenci ředitele podniku a dalších manažerů. Svatopluk Sýkora, který Lesy ČR vede od roku 2009, se k získaným informacím odmítl vyjadřovat s tím, že tak učinil již dříve a teď není co dodat.

„Kontrolory zaujala v kolonkách určených na reklamu, do níž šlo v letech 2009 a 2010 dohromady 83 milionů, například podpora cimbálovky Jožky Šmukaře, který na svůj televizní pořad dostal 3,5 milionu, muzikál Baron Prášil za 2 miliony a muzikál Je třeba zabít Davida s podporou 1,5 milionu,“ vypočítávají redaktoři další vydané miliony.

Zdrženlivý prozatím zůstává i aktuální šéf agrárního resortu Petr Bendl (ODS). Závěry auditu prý přezkoumají právníci a dokud se svou prací neskončí, ministerstvo se k celé záležitosti nebude vyjadřovat. Premiér Petr Nečas (ODS) k tomu ovšem dodal, že se nebude bránit ani personálním změnám, pokud se uveřejněné informace potvrdí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…