Autobusáci jdou prosit Sobotku o vyšší platy

08.09.2016 8:33

O platech řidičů linkových autobusů budou dnes jednat zástupci Odborového svazu dopravy s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Budou diskutovat o návrhu ministerstva práce, který počítá s přeřazením šoférů do vyšší platové třídy, navýšením peněz za čekání na další jízdu a zavedením takzvaného příplatku za ztížené pracovní prostředí. Zástupci zaměstnavatelů chtějí, aby premiér garantoval naplnění této dohody.

Autobusáci jdou prosit Sobotku o vyšší platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dopravní odbory dlouhodobě požadují navýšení platů řidičů na 130 korun na hodinu, nynější kompromisní návrh podle jejich předáka Luboše Pomajbíka se po započtení uvedených příplatků této částce blíží. V současnosti je u řady dopravců hodinová sazba výrazně nižší. Nejsou výjimkou osmdesátikorunové sazby, někdy i nižší.

Řidiči linkových autobusů se proti nízkým mzdám bouří dlouhodobě. Stěžují si, že kraje objednávají autobusovou dopravu jen na základě ceny a autobusové společnosti pak šetří zejména na mzdách řidičů. Požadavek minimální mzdy by podle Odborového svazu dopravy měl být zakotvený přímo v podmínkách výběrových řízení, které na dopravce vypisují kraje.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…