Autobusy budou jezdit dál. Rathovy výpovědi kraj zruší

19.05.2012 11:09

Veřejné dopravě ve středních Čechách hrozil kolaps, když bývalý hejtman David Rath vypověděl smlouvy se všemi autobusovými dopravci. Nyní však náměstek hejtmana Robin Povšík přislíbil, že výpověď zruší.

Autobusy budou jezdit dál. Rathovy výpovědi kraj zruší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží, ilustrační foto

„Považuji to za zásadní problém, který přinášel obrovskou nejistotu pro všechny zúčastněné, a to nebylo dobře,“ sdělil podle serveru iDNES.cz Povšík, když se v pátek sešel se zástupci středočeských dopravců. Na schůzce se dohodli na uzavření nové smlouvy pro letošní rok a kraj rovněž přislíbil, že dopravcům doplatí dluhy za loňský rok.

Schůzky se účastnili i zástupci firmy Ropid, provozující pražskou integrovanou dopravu. Ta chtěla ukončit poskytování služeb hned v červnu letošního roku, což by způsobilo dopravní kolaps.

Ostatní radní se přidají. S Rathem nesouhlasili

Návrh musí v pondělí ještě schválit rada kraje, Povšík však nepředpokládá, že by měla námitky. Rathovy výpovědi prý většina radních kritizovala.

Nejistou situaci se tedy nejspíš podařilo smírně vyřešit. Pražský magistrát tak nebude nucen realizovat připravované krizové řešení. Na zajištění příměstské dopravy, která by zabránila kolapsu v Praze, měl společnosti Ropid poskytnout 30 milionů. Toto řešení teď už není potřeba.

„To je naprosto skvělá zpráva. Ušetříme tak prostředky, které bychom museli vydat navíc, a především pražská integrovaná doprava zůstane v provozu bez omezení, nic se nebude muset měnit, spoje na sebe budou i nadále navazovat,“ sdělil serveru náměstek pražského primátora pro dopravu Josef Nosek. „Bylo by to vítězství zdravého lidského rozumu,“ doplnil.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …