Až bude přímá volba, budeme k ničemu. Úplně, bojí se senátoři

08.02.2012 10:48

Jaký má český Senát smysl? Tuto otázku si čas od času kladou čeští občané a dnes tak činí i sami senátoři. Pokud schválí zavedení přímé volby prezidenta, přijdou o jednu z mála nezanedbatelných pravomocí. Dosud se bez nich volba hlavy státu neobešla, mohli také popohnat prezidenta před soud pro vlastizradu, v případě přijetí zákona o přímé volbě se to změní. K čemu tedy budeme mít Senát?

Až bude přímá volba, budeme k ničemu. Úplně, bojí se senátoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Dnes se možná definitivně rozhodne o tom, zda si občané České republiky zvolí svou hlavu státu přímo. Většina obyvatel volá po přímé volbě hlavy státu navzdory tomu, že je poměrně nákladná, daňoví poplatníci za ni zaplatí až dvě miliardy korun, ale její faktický dopad na českou politiku bude zanedbatelný. Zavedení přímé volby tak ovlivní především horní parlamentní komoru, bez které se volba prezidenta dosud neobešla. Mnozí senátoři se bojí, že po schválení přímé volby budou lidem už jen pro smích. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Hlas lidu volá po přímé volbě, ale i po zrušení Senátu

Senát samozřejmě může vrátit zákony, s jejichž podobou nesouhlasí, do sněmovny, ale za současné politické konstelace, kdy má sněmovna pohodlnou většinu, není těžké Senát přehlasovat. Na to poukazuje např. Miroslav Krejča z ČSSD.

„Když to projde, tak už bychom mohli opravdu Senát zrušit. I když je smutné, že to říkám. Ale když se dobrovolně zbavujeme jedné funkce za druhou,“ míní  Krejča.  „Neříkám to z obavy o větev, na které momentálně sedím, ale bohužel z osobní zkušenosti. Vždyť je k smíchu, jak snadno nás může Sněmovna přehlasovat.“

Za zmínku stojí, že Krejča není jediným politikem horní komory, který hloubá nad smysluplností existence druhé komory. Ostaně, pokud se zákonodárci ze Senátu odvolávají na to, že si lidé přejí přímou volbu hlavy státu, měli by vzít v úvahu i to, že si většina občanů přeje zrušení Senátu.

K tomu je však třeba dodat, že současná vláda je v novodobé historii ČR vůbec první vládou, která má v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu, tedy pokud nepočítáme období tzv. Opoziční smlouvy, kdy zemi fakticky vládla ČSSD spolu s ODS. Každá další česká vláda se potýkala s těsnou většinou, což pozici Senátu v otázce vrácení zákonů posilovalo. 

Česká horní komora je slabá

Podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL) má horní komora hrát roli ústavní pojistky. A pokud senátoři přijdou o možnost popohnat prezidenta před soud, tato role se poměrně oslabí.

Faktem zůstává, že podoba českého Senátu je zcela unikátní už dnes, alespoň ve srovnání s EU. Podobně velké země mají jen jednu parlamentní komoru (Dánsko, Portugalsko, Finsko), a když už mají dvě, pak je jejich moc srovnatelná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…