Až budou volby, tak si vzpomenete. Balíček prošel, ale je tu varování

13.10.2023 13:34 | Monitoring

Mezi jedenáctou a půl jednou série hlasování Poslanecké sněmovny schválila většinou sto osmi koaličních poslanců všechny návrhy konsolidačního balíčku, který koalice představila na jaře na dramatické tiskovce „za pět dvanáct“. Politolog Lukáš Jelínek věští, že se to pětikoalici ještě vymstí. Ale Babišovi prý také.

Až budou volby, tak si vzpomenete. Balíček prošel, ale je tu varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Na návrh Marka Bendy se začalo hlasovat v pevně stanovený čas, i když bylo v rozpravě přihlášeno ještě 70 poslanců, kteří neměli možnost k zásadní daňové reformě vystoupit. Poslanec SPD Jan Hrnčíř načítal svůj pozměňovací návrh při faktické poznámce.

Vláda tvrdila, že zařazení na pevný čas bylo nezbytné, protože opozice jednání obstruuje.

Poslanec ANO Patrik Nacher ale vládě připomněl, že v minulém volebním období byly v opozici obstrukce právě jejich oblíbeným sportem. Přesto se ANO k hlasování v pevně stanoveném čase uchýlilo pouze jednou, a to poté, co návrh na zavedení EET opozice obstruovala více než rok. „Naproti tomu vy to používáte pravidelně, tohle je, pokud vím, po třetí,“ dodal.

A Nacher také připomněl, co tehdy vykládal opoziční předák Petr Fiala: „Je to znásilnění parlamentní demokracie. Vládní většina násilným způsobem porušila zákon, připomínám, že jednací řád Poslanecké sněmovny je zákon, zabránila dokončení debaty o EET a nezákonným způsobem si prosadila, že se o zákonu bude v pevně stanovenou dobu hlasovat.“

Přesto nyní vláda sedmi desítkám poslanců upřela právo vystoupit v rozpravě třetího čtení.

„Tohle už není dvojí metr, to je dvojí dozimetr,“ zakončil Patrik Nacher s odkazem na korupční chobotnici vládního hnutí STAN.

Hlasování dopadlo tak, že vládní sto osmička shodila všechny návrhy opozice s výjimkou jedné technické změny. „Včetně návrhů, které neměly vliv na deficit veřejných rozpočtů,“ dodal Nacher.

Zatímco Petr Fiala opouštěl sál s vítězným úsměvem, opozice hovořila o černém dni české demokracie i ekonomiky, který dopadne na české firmy, živnostníky i důchodce.

Na tiskové konferenci hnutí ANO připomněl stínový premiér Karel Havlíček, že vláda slibovala, že balíček bude veřejné finance konsolidovat více na straně výdajové než zvyšováním daňové zátěže na straně příjmů, stal se ale pravý opak.

Alena Schillerová hovořila o „nejvyšším zvýšení daní v historii samostatné ČR“, Česká televize ale spočítala, že nakonec by úspory na straně výdajů měly asi o čtyři miliardy převýšit zvyšování příjmů.

Kabinet tvrdí, že v příštím roce díky tomu bude snížen schodek rozpočtu o 97 miliard. Ministr financí Zbyněk Stanjura ve svém závěrečném slově sliboval, že díky tomu nenarazíme do zdi v plné rychlosti, ale zpomalíme před ní.

Politolog Lukáš Jelínek tuší, že přístup postavený na strašení, známý už od ministra financí Miroslava Kalouska, se vládě vrátí. „Až si bude koalice po volbách lízat rány, ať si vzpomene na úsporný balíček. Nulová empatie, nulová schopnost vcítit se do kůže voličů,“ tweetoval.

Problémy si ale podle něj přidělal i Andrej Babiš. Toho prý příští opozice nenechá v klidu ani zavázat tkaničky od bot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Totalitní režim., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 13.10.2023 13:40:43
Obelhali voliče a nyní si mohou dělat co chtějí. Obyčejní lidé se budou uskromňovat a vláda vyhazovat miliardy oknem. Nevěřím těmto ........ ani slovo

|  13 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …