Až se Rusové začnou vracet... Porazit Putina? Válka potrvá roky, míní expert

18.04.2022 16:18

Podle britského profesora Marka Galeottiho se válka Ruska s Ukrajinou potáhne měsíce, možná i roky. Píše to server Lidovky.cz.

Až se Rusové začnou vracet... Porazit Putina? Válka potrvá roky, míní expert
Foto: Repro min. obrany Ukrajiny
Popisek: Zničená ruská technika

Britský profesor Mark Galeotti analyzuje pro server Lidovky.cz současný stav války na Ukrajině, nálady ruské veřejnosti i rozložení sil v Putinově nejužším kruhu.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Mimo jiné se vyjádřil k tomu, zda ruské síly, které se údajně přeskupují k velké ofenzivě na východě, mohou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ještě zachránit tvář. „Ano i ne. Neexistuje žádná šance, že ruská armáda dosáhne toho, co si Putin předsevzal, to jest ovládne celou Ukrajinu. Mohla by ale aspoň konsolidovat své zisky na východě a jihovýchodě země, což by se rovnalo částečnému vojenskému úspěchu. Nikdo jim to ale nezaručí, poněvadž Ukrajinci se ukázali jako velice schopní a odhodlaní bojovníci, a mohou tedy Rusům odepřít i toto omezené vítězství,“ zmínil Galeotti. 

Většina běžných Rusů pak podle něj stále věří kremelskému narativu. „Odvedenci, kteří ve válce sloužili, ale brzy začnou odcházet do civilu a propaganda potom narazí na opravdové osobní zážitky,“ dodal Galeotti, jenž pochybuje o tom, že by o násilnostech typu Buča či Buzova běžní Rusové věděli. 

Podle jeho odhadů se válka potáhne ještě měsíce, ne-li dokonce roky. „Boje nicméně zpomalí a čím dál tím víc se začnou podobat zákopové válce první světové války – s občasnou ofenzivou a protiútokem. Obě strany budou vyčerpané, ale ani jedna nebude schopna zasadit nepříteli zdrcující úder,“ dodal.

Putin podle jeho slov nemá strategický plán, jen dlouhodobé cíle. „Dnes se může snažit vytěžit co nejvíc ze špatné situace, ale pokud například Rusové dosáhnou proti Ukrajincům nějakých zásadních úspěchů, dost možná jeho ambice opět porostou,“ zmínil.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…