Až se pověsí první babička, vypukne poprask. Zeman si v ČT rýpl do vlády

01.06.2014 12:41

Prezident Miloš Zeman pochválil vládu za úmysl valorizovat penze a zavést porodné na druhé dítě. Je také rád, že pokročila příprava služebního zákona. Kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) naopak vytkl, že podle něj zbytečně oddaluje přijetí zákona o sociálním bydlení. Jednání vlády Zeman navštíví 16. července, řekl v dnešním vysílání pořadu Otázky Václava Moravce.

Až se pověsí první babička, vypukne poprask. Zeman si v ČT rýpl do vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Já vám řeknu, kdy přijde zlomový bod, kdy budu moci říci, jestli je vláda dobrá, nebo špatná. A to bude zákon zákonů, který se jmenuje zákon o státním rozpočtu," řekl Zeman. První kroky stále ještě nové vlády jsou ale podle něj spíše dobré. „Konkrétně úmysl zlepšit valorizaci starobních důchodů," uvedl prezident. Zopakoval i svůj názor, že zavést porodné na druhé dítě je rozumný počin.

Chvála, ale i kritika vlády

„Snad jediné, co bych vládě v této chvíli vytknul, je zbytečné oddalování zákona o sociálním bydlení. Protože až se pověsí první babička, kterou majitel bytu vyhodil na ulici, a protože nová verze občanského zákoníku neumožňuje ani přístřeší, ani náhradní ubytování, tak v tom okamžiku vypukne mediální poprask a bylo by dobré, kdyby se ta babička neoběsila a kdyby ten zákon o sociálním bydlení byl co nejdřív," řekl Zeman. Přijetí zákona podle něj také přispěje k likvidaci ubytoven, do kterých spekulanti sestěhovávají sociálně slabé občany.

Prezident chce vládu opakovaně vyzývat k tomu, aby navyšovala státní výdaje na investice. V tomto směru dlouhodobě razí názor, že by se Česko mělo „z krize proinvestovat". Své mínění zopakoval i dnes. Odkládání staveb dálnic a dalších infrastrukturních projektů podle něj ekonomice neprospívá. „A já budu posuzovat (...) tuto vládu především podle toho, zda v rozpočtu najde odvahu zvýšit podíl investičních výdajů, a tím snížit nezaměstnanost," řekl Zeman.

Česká televize dnes zveřejnila výsledek průzkumu TNS AISA, podle kterého dvě pětiny občanů republiky vládě premiéra Sobotky důvěřují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …