Až sto mrtvých denně. Flegr opět přitvrdil

18.10.2021 8:52

Covid opět nabírá na síle a parazitolog Jaroslav Flegr bije na poplach. Má strach, že znovu může přijít doba, kdy ve spojitosti s covidem bude umírat až sto lidí denně.

Až sto mrtvých denně. Flegr opět přitvrdil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Anketa

Bude Fiala lepší premiér než Babiš?

12%
85%
hlasovalo: 28646 lidí

Odcházející ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou a ředitelem Úřadu zdravotních informací a statistiky Ladislavem Duškem v pátek oznámili, že epidemie koronaviru v Česku opět nabírá na síle. A nárůst počtu nakažených o víkendu jim dal za pravdu. Za sobotu přibylo přes tisíc nových případů, za neděli přes 700.

„Musím bohužel konstatovat, že epidemie se nevyvíjí úplně dobrým směrem. Ta čísla jsou v zásadě rostoucí ve všech indikátorech,“ upozornil hned v úvodu tiskové konference Vojtěch. „To, co je pozitivní, že celková zátěž nemocnic je nízká. Zatíženost JIP je asi na úrovni 3 procent, takže nehrozí omezování elektivní péče. Ale ten trend je rostoucí a lidé si musí uvědomit, že to je nedostatečnou proočkovaností. A pokud někdo odkládá očkování, tak bych chtěl poprosit, aby ho už neodkládali a šli se očkovat, protože se blížíme do sezóny respiračních onemocnění,“ uvedl Vojtěch.

Ale Vojtěch, Svrčinová i Dušek mají za to, že se teď neděje nic fatálního.

Psali jsme: Tiskovka ke covidu: Vojtěch spojil síly s mužem z TOP 09. A hlavní hygienička odhalila šokující případ

Parazitolog Jaroslav Flegr však v rozhovoru pro CNN Prima News varuje, že v Česku zase může být zle. Varuje před tím, že v Česku může opět ve spojitosti s covidem umírat přes sto lidí denně. „Průšvih přijde později než loni, ale klidně může být i větší,“ uvedl profesor Flegr.

Někdejší ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula upozornil, že ve světě stále běží další covidová vlna a zatímco např. v Izraeli již odeznívá, v Německu a především v Rusku nabývá na síle.

Podle imunologa Václava Hořejšího to však není důvod např. k tomu, aby žáci a studenti přestali chodit do školy a učili se z domova. Je však na místě motivovat lidi k tomu, aby se očkovali, protože očkování je jedinou cestou z epidemie. Vítá proto debatu na Ministerstvu zdravotnictví o zkrácení platnosti antigenních testů na covid a PCR testů. „Myslím, že je to dobré i jako forma nátlaku, aby se lidé dali očkovat,“ uvedl Hořejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…